Ivan Markotić: Splitov novi početak

Foto: Facebook

Ako postoji klub koji zaslužuje sve ono najbolje to je definitivno Košarkaški klub Split. Nakon godina i godina patnje, praznih tribina i računa, ostavljen i prepušten u ruke samom sebi velikan se budi iz dubokog sna.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Najbolji košarkaški klub dvadesetog stoljeća – izabrala FIBA

Split je grad euforije i dovoljna je mala iskra da se zapali. Splićani žive s košarkom i za košarku i nevjerojatno je da smo morali čekati toliki niz godina da se košarkaški starac ponosno uspravi.
Da se razumijemo, daleko je Split budžetom pa i kvalitetom od konkurencije, ali nekada novac ne ubacuje loptu u mrežicu. Sve osim Cedevitinog naslova bilo bi čudo nad čudima. Ali, Split je pobjeđivao i veće i jače momčadi kada je bio u podređenom položaju.

Prisjećajući se zlatnih godina posrnulog velikana jasno je vidljivo da su najveći uspjesi bili naslonjeni na domaće momke. Nekad mi je gotovo i drago da su klupske blagajne prazne da se ne dovode prosječni igrači i da se ne tjera vlastitu djecu iz Splita. Čim sjednu neki novci – eto menadžera i svaki nudi svog igrača uvjeravajući kako je baš njegov najbolji, a domaća djeca sjede na tribinama.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ako se samo koncentriramo na sportsku Dalmaciju stvari su vrlo jasne. Počevši od košarke u Zadru i Šibeniku, rukometa u Metkoviću, vaterpola u Dubrovniku – svi ti klubovi radili su najbolje rezultate kada se njihovoj djeci dala prilika igrati. Danas je u sportu malo vizionara a jako puno „klupskih funkcionera“. Nekada su klubovi bili u rukama minimalnog broja ljudi i bilo je lakše njima upravljati. Danas su tu gradovi, lokalne uprave, nadzorni odbori pa se odluke, iza kojih obično nitko imenom i prezimenom ne stoji, donose sporo ili nikako i u konačnici donose više štete nego koristi.

Tri titule europskih prvaka, dva puta pobjednik Kupa Radivoja Koraća, sedam puta prvak države te deset puta osvajač nacionalnog kupa

Bilo je i zadnjih godina pokušaja buđenja Splita, ali zbog spleta okolnosti nije se uspjelo. Sada je najvažnija VIZIJA. Jasno određen cilj i put kojim ovaj klub želi krenuti. Ako se kvalitetno radi rezultat ne može izostati. Ne mora se Split – na sreću, trenutno ni ne može – novčano natjecati s konkurencijom. Desetak momaka u radijusu sto kilometara oko Splita su domaća dica. Omladinska škola koja je uvijek bila temelj mladih reprezentacija koje su u svjetskom vrhu je i ovih zadnjih godina izbacila neke sjajne igrače koji su nažalost prerano napustili Split. Omladinska škola mora biti temelj svakog kluba a pogotovo Splita jer znamo koje je igrače ta škola do sada izbacila.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Uz strpljenje uprave i igrača kluba jednako je važno i strpljenje navijača. Biti će poraza, možda se i neće dobro završiti godina, ali važno je da se nastavi „žutilo“ koje je obuzelo Split. Redovi za karte protiv Šibenika, prepuna dvorana, pobjeda i ovacije protiv Cedevite pokazatelj su da se u Splitu dobro radi.

Sinergija domaćih igrača i navijača koji istinski vole Split daje nadu za Splitovo bolje sutra.

Više pročitajte ovdje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.