Ivan Rakitić – još jedan adut hrvatske sredine terena koji se vraća u ”rusku” formu…

Foto: fah

Katalonska Barcelona je, kako smo već pisali, deklasirala sa 5:0 Eibar. Hrvatski reprezentativac, Ivan Rakitić bio je asistent te je nakon utakmice kazao kako igračima nisu smetali zvižduci domaćih navijača te povici protiv predsjednika kluba, Josepa Marije Bartomeua. Oni su se očito koncentrirali na loptu te kako je što više puta ugurati u gol protivnika.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Poslije susreta i uvjerljive pobjede Barcelone Rakitić je novinarima podno stadiona Camp Nou, između ostaloga, rekao:

“Smatram da svatko treba imati slobodu reći što želi. Mi smo osjetili podršku. Bila je atmosfera s puno podrške, a to je ono što želimo kako bismo nastavili ići prema naprijed”.

Ivan Rakitić je, podsjetimo, i sam početkom mjeseca kritizirao aktualno vodstvo kluba zbog odnosa prema njemu ove sezone tijekom koje je privremeno izgubio svoje mjesto u udarnoj postavi. Težak je to bio udarac za njega, što se i osjetilo. Naime, kroz kvalifikacije za Europsko prvenstvo izbornik Zlatko Dalić dobrim dijelom nije imao na raspolaganju igrača koji je bio jedan od ključnih hrvatskih aduta na putu prema povijesnom srebru na SP-u u Rusiji. Srećom, stvari se polako mijenjaju, Rakitić ponovno igra i namješta golove. Vezni red hrvatske reprezentacije s pravim Ivanom Rakitićem, a uz Modrića, Vlašića, Kovačića, Pašalića, Brozovića, jedan je od nedvojbeno najboljih na svijetu. Konačno imamo širinu, i većim dijelom svi su u vrlo dobroj formi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

No, vratimo se za trenutak pobjedi Barcelone protiv Eibara i ne baš idiličnoj atmosferi na kultnom Barcinom Camp Nou. Podsjetimo, navijači Barcelone te članovi tog nogometnog diva su uoči utakmice izrazili nezadovoljstvo situacijom u kojoj se klub pod vodstvom aktualnog predsjednika našao. Nakon što je u ložu stadiona sjeo Bartomeu na nekim dijelovima tribina navijači su izvukli bijele maramice kako bi istaknuli želju za odlaskom predsjednika. Začuli su se i zvižduci te povici: “Ostavka, ostavka”

Barcelonu je na Camp Nou protiv Eibara bodrilo 66.970 gledatelja, mnogi su od njih bili nezadovoljni otkrićem o tome kako je klub navodno angažirao tvrtku koja je preko društvenih mreža kritizirala i diskreditirala protivnike aktualnog predsjednika Barcelone, uključujući i najboljeg igrača kluba Lionela Messija zbog otezanja s produljenjem ugovora. Predsjedniku mandat ističe tek za godinu i pol, a demantirao je organiziranje negativnih poruka preko društvenih mreža, odnosno, organiziranu diskreditaciju svojih kritičara. Zasad mu dobar dio navijača nije povjerovao.

Kao da sve to nije bilo dovoljno došlo je do otvorenog, javnog, prepucavanja između sportskog direktora kluba, višegodišnjeg igrača, Erica Abidala i prve zvijezde Lionela Messija. Njih dvojica međusobno su se prepucavali te optuživali za razlog smjene trenera Ernesta Valverdea u siječnju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Proteklih tjedana Barcelonu su problemi pogađali u seriji, kad te krene, onda te stvarno ide. Brojni španjolski mediji pisali su o dosad ”nezapamćenoj krizi u Barceloni”, prije svega krizi međuljudskih odnosa. No, tome unatoč Barca vrlo dobro stoji na prvenstvenoj ljestvici i ima realne šanse s Realom boriti se za novi naslov. Tim prije što se pogocima vratio Lionel Messi, koji najbolje priča kad priča na terenu.

Lionel Messi u subotu je ponovno zablistao i zabio čak četiri gola:

“Proteklih tjedana nije zabijao, no bio je blizu. Uz to je bio asistirao. Danas je međutim zabio četiri gola. Najvažnije je da on igra dobro. Bude li nastavio igrati ovako, tim bolje za nas“, rekao je hrvatski reprezentativac Ivan Rakitić, koji je komentirao i činjenicu da je za Barcu debitirao 28-godišnji napadač Martin Braithwaite doveden u četvrtak za 18 milijuna eura iz Leganésa, a što je izuzetno oštro kritizirala u svom komentaru Realu bliska Marca. Podsjetimo, Braithwaite je došao u Barcelonu kao zamjena za teško ozlijeđenog Ousmanea Dembelea.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Poznajemo ga jako dobro. To je izrazito snažan napadač koji donosi dubinu. Drago mi je zbog njega, siguran sam da će nam doprinijeti. Dobar je momak te ćemo mu pružiti dobrodošlicu”, kazao je Rakitić o igraču koji je tek stigao u Barcelonu, a protiv Eibara je ušao s klube u 71. minuti zamijenivši napadača Antoinea Griezmanna.

Recimo kako je u netom nakon toga došlo do sudara Rakitića i veznog igrača Eibara  Pape Diopa, obojica su žestoko ušla u duel, no, niti jedan od njih nije došao u kontakt s loptom. Hrvatski reprezentativac ljutio se na nogometaša Eibara, koji mu je nešto pokušao objasniti.

Kako nakon utakmice, s odmakom, sve objašnjava Ivan Rakitić?

“To je bila jedna obična situacija kada si vruće glave, nešto što se puno puta dogodi. Jako se dobro poznajemo, i uopće nema veze. Poslije smo se čvrsto zagrlili.”

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ovom pobjedom protiv Eibara Barcelona je privremeno preuzela vrh Primere s obzirom da ima utakmicu više od Reala s kojim će igrati veliki derbi već idućeg vikenda na Realovom Santiago Bernabéu.

“Ovaj put smo napravili veliki posao, odigrali smo dobru utakmicu. Znali smo da će biti zahtjevna utakmica, no sada smo zadovoljni”, zaključio je hrvatski reprezentativac, od kojeg navijači hrvatske reprezentacije također jako puno očekuju već za četiri mjeseca na Europskom prvenstvu.

Zlatko Dalić je, podsjetimo, ne tako davno poslao jasnu poruku, oni koji ne igraju u klubu neće igrati ni u reprezentaciji, prednost će dobiti oni koji su u formi i koji to iz kola u kolo, iz utakmice u utakmicu, dokazuju. No, malo je vjerojatno da bi se netko odrekao usluga igrača kakav je Rakitić samo zato što se u jednom dijelu sezone našao u nemilosti trenera. Stvari se mijenjaju, ponekad i nabolje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.