Izbornik Dalić: Ponos i domoljublje naših igrača u hrvatskom dresu moramo spojiti s kvalitetom i onda možemo ostvariti ciljeve

Foto: fah

Moj se san ispunio, iskustvo je prekrasno, a osjećaj sjajan. Ponosan sam i počašćen što sam na ovoj poziciji, rekao je izbornik hrvatske nogometne reprezentacije Zlatko Dalić u razgovoru za za Fifa.com, objavio je HNS.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Bio sam među navijačima na gotovo svim velikim natjecanjima, počevši s Francuskom ’98. Još me uvijek prođu trnci kada se sjetim naših nastupa i pobjeda, bio je to fantastičan turnir za Hrvatsku, nedugo po završetku Domovinskog rata, stoga je svaka utakmica bila više od nogometa. Bili smo puni domoljubnih emocija i nogometom smo predstavili Hrvatsku cijelom svijetu. Cijeli je svijet čuo za našu broncu, pobjede nad Njemačkom i Nizozemskom, za Davora Šukera kao Zlatnu kopačku, kao i naše crveno-bijele kvadratiće i nogometni talent. Nemoguće je dovoljno naglasiti koliko je to Svjetsko prvenstvo značilo Hrvatskoj, napunili smo se prepoznatljivošću i samopouzdanjem, i to ne samo u nogometu”, nastavio je.

Dalić je Hrvatsku u Rusiju odveo pobjedom u Ukrajini te prolaskom protiv Grčke u doigravanju.

Sve zasluge idu igračima. Nije bilo mnogo vremena za trening i pripremu, zato sam se usredotočio na sastanke, komunikaciju i motivaciju. Taktički smo promijenili nekoliko pojedinosti, ali najvažnije je bilo da igrači shvate kako im je to zadnja šansa za Svjetsko prvenstvo – i odradili su svoj posao u najvažnijem trenutku. Pokušao sam dati svoj doprinos, no to je bio tek prvi korak. Sada nam je najvažnije Svjetsko prvenstvo u Rusiji, rekao je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Cijela momčad je iza njega , a kapetan Luka Modrić pohvalio ga je za fenomenalan posao u dodatnim kvalifikacijama.

Najvažnije je da smo ‘kliknuli’ i ostvarili cilj. Vatreni su snažno povezana skupina, dobri igrači i dobri ljudi, samo im je trebao ‘poguranac’ u pravom smjeru. Uživao sam gledati Modrića i Kovačića na Svjetskom klupskom prvenstvu u Ujedinjenim Arapskim Emiratima, gdje se još jednom dokazalo koliko je Luka važan Real Madridu – igrao je briljantno i po meni je bio uvjerljivo najbolji igrač turnira te je zaslužio svoju nagradu. On je naš najbolji igrač, naš motor, kapetan koji vodi primjerom i daje svoj maksimum te svojim pristupom, agresijom i trudom na terenu, kao i ponašanjem izvan njega, postavlja visoke standarde.

Dalić je na mjesto izbornika došao s iskustvima iz Albanije, Saudijske Arabije i Ujedinjenih Arapskih Emirata, a korisno iskustvo stekao je radeći u stručnom stožeru Hrvatske U-21 gdje je upoznao nekolicinu današnjih reprezentativaca.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Mnogi tadašnji mladi reprezentativci danas su među seniorima, poput Mandžukića, Kalinića, Vide, Vrsaljka ili Lovrena. Upoznao sam ih u ranoj fazi karijere i ponosan sam na njihove impresivne klupske uspjehe. U Hrvatskoj smo uvijek ponosni na razvoj igrača u mlađim kategorijama, sve do seniora, a i to mi je iskustvo pomoglo u radu, rekao je Dalić.

Profesionalni sam trener 12 godina, iza mene je više od 400 natjecateljskih utakmica, i uvijek pokušavam napredovati i razvijati se. Moj stil nije isti kao prije deset godina, a uvijek sam išao korak po korak do više razine. Ne mogu biti ponosniji na sadašnju funkciju, a uvijek pokušavam ostvariti najveći potencijal svoje momčadi, održavajući dobre odnose s igračima. To možda nije uvijek preporučljivo, ali to je moj stil, želim ih potpuno podržati i komunicirati s njima. Najvažnije mi je imati igračevo povjerenje, dodao je Dalić.

Dalić se osvrnuo i na plan priprema uoči početka Svjetskog prvenstva.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Želja nam je da svi budu zdravi za Svjetsko prvenstvo, ali na to ne možemo u potpunosti utjecati. Planiram putovati i razgovarati s igračima i njihovim klupskim trenerima, o statusu i formi. Oni znaju da sam usredotočen na potpuno spremne igrače, a čekaju nas i dvije odlične prijateljske utakmice s Peruom i Meksikom. Nadam se snažnim suparnicima, sličnima suparnicima na SP-u, i u lipnju. Želimo vidjeti koliko smo dobri i na čemu trebamo poraditi.

O uspjehu na SP-u prema Daliću odlučit će snaga momčadi, a ne pojedinaca.

Na SP-u nema lakih skupina, to su 32 najbolje momčadi svijeta. Island je bio najbolji u našoj kvalifikacijskoj skupini, dobro ih poznamo i teško nam je pao poraz u Reykjaviku. Argentina je, jasno, jedan od favorita za osvajanje trofeja, a Nigerija je mlada, potentna i ‘gladna’ momčad velikog potencijala. Taj će početak protiv Nigerije biti vrlo važan, usmjerit će nam turnir. Hrvatska pak ima izvrsne igrače u velikim europskim klubovima, individualnu kvalitetu Modrića, Mandžukića, Rakitića, Perišića, Kalinića i drugih, no naša najveća snaga mora biti momčad, koja je važnija od bilo kojeg pojedinca. Vjerujem da su ponos i domoljublje naših igrača u hrvatskom dresu važna osobina, to moramo spojiti s kvalitetom, i onda imamo prigodu ostvariti visoke ciljeve.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.