Izvješće HHO: “Idol bi trebao biti Hlevnjak, a ne Bego”!

U okviru projekta “Izravna prevencija navijačkog nasilja” promatrači HHO-a pratili su utakmice 28.kola Prve HNL, te su na temelju direktnog uvida i prikupljenih podataka zabilježili sljedeća događanja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

HNK Hajduk – NK Zadar 3-1

Utakmica odigrana u Splitu na stadionu Poljud pred oko pet tisuća gledatelja, od kojih oko 2.000 pripadnika Torcide (navijačka skupina HNK Hajduk).

Na početku prvog poluvremena Torcida je istaknula natpis “Ivo Bego – naš idol i nadahnuće” uz skandiranje „HNS pederi, nogomet ste sj…“. Ivo Bego odzdravio im je iz VIP lože gdje se nalazio. Kao što je poznato Ivo Bego je na utakmici Hajduk- Dinamo fizički nasrnuo na Zdravka Mamića, izvršnog direktora Dinama. Zdravku Mamiću uprava Hajduka zabranila je ulazak na poljudsku ložu, dok očito prema izazivaču nereda nisu poduzete mjere. Znakovito je i indikativno da “idol i nadahnuće” Torcide nije istinska Hajdukova legenda Ivica Hlevnjak, kao simbol tolerancije, kako sportske tako i ljudske koji je spriječio linč pripadnika navijačke skupine BBB u jednom splitskom kafiću od strane Torcide.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U 40. minuti Torcida skandira „HNS pederi, nogomet ste s…“, „Šukeru Turčine, napuši se …!“ i „J… vas Mamić“. U 47. minuti Torcida je upalila šest baklji i dvije dimne bombe, a još jedna dimna bomba je upaljena i u 65. minuti.

U 85. minuti skandiraju „I purgera i Riječana i šakama i nogama i bocama i letvama, sve za našeg Hajduka“, potom „Šugava Rijeko smrdljivi grade, pobit ću pola tvoje Armade. Šugava Rijeko puna si Srba, ne brini Rijeko ima još vrba“ te „Srbe na vrbe“ , nakon čega je usljedilo „Tučari, tučari smo mi, idemo u Rijeku tebe nabiti“. U 87.min. skandiraju „Hrvatska policija mito i korupcija“.

NK Istra 1961 – HNK Rijeka 0-1

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Utakmica odigrana na stadionu Aldo Drosina u Puli pred oko dvije tisuće gledatelja, od kojih oko 150 pripadnika Demona (navijačka skupina NK Istra 1961) i oko 250 pripadnika Armade (navijačka skupina HNK Rijeke).

Svakih 15-ak minuta Demoni i Armada izmjenjivali su uvrede skandirajući “Riječke p…” (Demoni) i “Istarske p…” (Armada). Jednako tako uredno i Armada i Demoni upalili su po jednu baklju.

NK Osijek – GNK Dinamo 3-2

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Utakmica odigrana na stadionu u Gradskom vrtu u Osijeku pred oko pet tisuća gledatelja, od kojih oko 300 pripadnika Kohorte (navijačka skupina NK Osijek) i oko 300 pripadnika Bad Blue Boysa (koji sebe nazivaju navijačima GNK Dinama).

Na početku utakmice BBB višekratno skandiraju “Mamiću Cigane odlazi iz svetinje”.

23. minuta Kohorta skandira “HNS pederi nogomet ste s…”.

27. minuta BBB skandira “Osiječke p…” te ističu transparent veličine s prekriženom glavom Zdravka Mamića, što je zabranjeno po pravilima UEFE.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

28. minuta Kohorta skandira “Gazi gazi purgere”.

31. minuta BBB skandira “Dinamo Dinamo”, a Kohorta se ubacuje skandirajući “Na k…” i potom “Purgerske p…”.

33. minuta u sredini istočne tribine na kojoj je smještena Kohorta pojavio se jaki crni dim kakav još nije viđen na našim stadionima a potom Kohorta skandira “J… HNS” a BBB dodaje “HNS pederi nogomet ste s…” te “Mamiću cigane odlazi iz svetinje”

37. minuta BBB skandira “Zdravko Mamić srpsko kopile” te “Braća Mamić, ale, ale, ale, p…”
59. minuta ponovno dimna bomba aktivirana među navijačima Kohorte, te aktivirana jedna baklja i jedan jaki topovski udar.

68. minuta Kohorta skandira “J… te Dinamo” a nakon toga počinje pravi piromanski bal. Oko desetak baklji ubačeno je od strane BBB-a na tartan stazu a dvije su završile u mreži Osijeka pa je sudac na trenutak prekinuo utakmicu. Upaljeno je i desetak dimnih bombi koje su prekrile cijeli zapadni dio gledališta na kojem su bili smješteni BBB. Aktivirano je desetak topovskih udara.

76. minuta Kohorta skandira “Cigani, Cigani”, “J… te Dinamo” i “Razbij razbij purgera”.

80 minuta na istočnu tribinu među gledatelje ulaze oklopni specijalci koje prate vatrogasci koji su na dva mjesta morali gasiti upaljene stolice.

Na svim navedenim utakmicama službeni spikeri su upozorili navijače na zabranu uporabe pirotehničkih sredstava te kako na stadionu nema mjesta ksenofobnom navijanju.

Za Hrvatski helsinški odbor
Ivan Zvonimir Čičak, predsjednik

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.