Site icon narod.hr

Jedan Hrvat bio je heroj australske nogometne reprezentacije, ali nije usamljen – Hrvata ima još!

Foto: Twiitter

Nogometna reprezentacija Australije izborila je plasman na svjetsko prvenstvo u Rusiji 2018. godine nakon što je u uzvratnom susretu dodatnih kvalifikacija u Sydneyju pobijedila Honduras 3-1 poslije 0-0 iz prve utakmice.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ćiro mu bio trener, Dalić direktor: Tko je Hrvat koji je s tri pogotka odveo Australiju na Svjetsko nogometno prvenstvo?

Junak utakmice bio je australski Hrvat Mile Jedinak (33) koji je zabio sva tri gola za ”Socceroose”.

Na Svjetskom prvenstvu u Rusiji iduće godine neće, dakle, Hrvatska biti ”usamljena”, uz naše Vatrene tu su i Hrvati koji će silom (ne)prilika igrati za druge reprezentacije. Jedan od njih je o 33-godišnji Mile Jedinak, Hrvat koji je iz Sydneya je 2003. godine došao u Varteks. Trenirao ga je najuspješniji hrvatski izbornik svih vremena, Miroslav Ćiro Blažević, ali i Dražen Besek, bivši nogometaš Dinama, koji je također bio pod trenerskom ”palicom” trenera svih trenera. Za Varteks je Jedinak odigrao tek dvije utakmice nakon čega je otišao u Premiership.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Obitelj sportskog junaka Australije Mile Jedinaka je iz Požege, a on je rođen u dalekoj Australiji, Sydneyju, gdje je i počeo igrati nogomet.

No, iako je on bio junak utakmice, definitivno nije usamljen kao Hrvat u australskoj reprezentaciji. Naime, igra tamo još nekoliko nogometaša koji su porijeklom Hrvati.

Reprezentaciji pripada i Matthew Jurman, porijeklom Hrvat, koji trenutno igra za klub Suwon Bluewings.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tu je i Tomi Jurić, koji je od 2010. do 2013. igrao za Croatiju Sesvete, Lokomotivu i Inter.

Poziv su dobila još dvojica nogometaša hrvatskog porijekla – Matthew Spiranovic, koji je 2007. godine odbio zaigrati za hrvatsku nogometnu reprezentaciju, te Eugen-Josip Galekovic, koji je kao junior nastupao za klub pod imenom Chelsea Hajduk kojeg su osnovali australski Hrvati.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE
Exit mobile version