Ćiro mu bio trener, Dalić direktor: Tko je Hrvat koji je s tri pogotka odveo Australiju na Svjetsko nogometno prvenstvo?

Foto: fah

Nogometna reprezentacija Australije izborila je plasman na svjetsko prvenstvo u Rusiji 2018. godine nakon što je u uzvratnom susretu dodatnih kvalifikacija u Sydneyju pobijedila Honduras 3-1 poslije 0-0 iz prve utakmice.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Junak utakmice bio je australski Hrvat Mile Jedinak (33) koji je zabio sva tri gola za ”Socceroose”.

Na Svjetskom prvenstvu u Rusiji iduće godine neće, dakle, Hrvatska biti ”usamljena”, uz naše Vatrene tu su i Hrvati koji će silom (ne)prilika igrati za druge reprezentacije. Jedan od njih je o 33-godišnji Mile Jedinak, Hrvat koji je iz Sydneya je 2003. godine došao u Varteks. Trenirao ga je najuspješniji hrvatski izbornik svih vremena, Miroslav Ćiro Blažević, ali i Dražen Besek, bivši nogometaš Dinama, koji je također bio pod trenerskom ”palicom” trenera svih trenera. Za Varteks je Jedinak odigrao tek dvije utakmice nakon čega je otišao u Premiership.

Obitelj sportskog junaka Australije Mile Jedinaka je iz Požege, a on je rođen u dalekoj Australiji, Sydneyju, gdje je i počeo igrati nogomet.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

San svakog Hrvata zaigrati za klub iz Hrvatske lige

Nakon tri pogotka koji su odveli Australiju na Svjetsko prvenstvo Jedinak za portal 24 sata kaže kako je san svih Hrvata iz dijaspore zaigrati za Dinamo, Hajduk ili bilo koji drugi klub iz Hrvatske lige. ” Mene je Slaven Zambata odveo na probu u Varteks. Na kraju se ispostavilo da to i nije bio dobar potez, potpisao sam ugovor na 1,5 godinu, odigrao dvije utakmice i shvatio da u Hrvatskoj nema kruha za mene”, rekao je Mile Jedinak, čiji je san bio zaigrati za Hrvatsku, međutim, san je to koji se nije ostvario te je odlučio odazvati pozivu se australskog izbornika. Za Australiju je debitirao prije devet godina protiv Singapura, tada je izbornik bio Pim Verbeek. Inače, kad je stigao u Varteks direktor kluba bio je aktualni hrvatski izbornik Zlatko Dalić.

”Treneri su mi bili Dražen Besek i Ćiro Blažević i sve je bilo odlično, ali pravu priliku nisam dobio. Vratio sam se u Sydney, igrao jednu sezonu za United i stigao je poziv iz Turske. U Genclebirligiju i Antalyasporu proveo sam 2,5 godine i tada me, sasvim slučajno, pomoćni trener Crysral Palacea pozvao u London. Tada smo bili u Championshipu, drugoj ligi, a kasnije smo igrali u Premiershipu”, rekao je Jedinak koji danas igra u Aston Vili. Pogodak Liverpoolu posebno mu je drag.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Zabio sam im gol iz slobodnog udarca. Taj gol je bio nominiran za gol godine na Otoku”, kazao je Jedinak koji je protiv Hrvatske igrao nekoliko dana prije SP-a u Brazilu, dakle, prije tri godine. Hrvatska je tada Australiju svladala pogotkom Jelavića.

“Hrvatska je imala briljantnu momčad, morala je proći u drugi krug, ali je bilo dosta peha. Malo sudac, pa su naletjeli na vrlo dobar Meksiko…”, izjavio je sportski junak Australije, koji je naglasio da je navijao prije tri godine na Svjetskom prvenstvu za Hrvatsku, međutim, Vatreni su, kao što znamo, poraženi od tada sjajnog Meksika.

 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.