Jedrenje: Australci se povukli iz America’s cupa

Jedna od najjačih jedriličarskih nacija Australija neće imati svog predstavnika u sljedećem ciklusu za osvajanje najstarijeg sportskog trofeja na svijetu, America’s Cupa koji će se održati 2017. godine, objavili su organizatori.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Organizatori America’s Cupa zaprimili su obavijest vodstva Hamilton Island Yacht Cluba kako namjeravaju povući predstavnika Australije sa 35. izdanja America’s Cupa. Ta nas je vijest jako razočarala jer smo bili uzbuđeni mogućnošću da nam Australija bude izazivač, a veselili smo se i održavanju natjecanja za America’s Cup u Australiji”, stoji u priopćenju organizatora America’s Cupa.

Predstavnici Hamilton Yacht Cluba imali su status nazvan “Challengers of Record”, odnosno trebali su predstavljati sve izazivače u pregovorima s braniteljima naslova, američkim Team Oracleom, kojega je vlasnik multimilijarder Larry Ellison, a koji je prošle godine u dramatičnom finalu u vodama zaljeva San Francisca sa 9-8 svladao izazivače s Novog Zelanda iako su Novozelanđani vodili sa 8-1.

Novi Zeland izrazio je namjeru ponovno se kandidirati za izazivača iako još nije poznato gdje će se održavati regata niti s kakvim jedrilicama i pod kojim uvjetima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prema protokolu kojega su prošloga mjeseca objavili Oracle i Hamilton Island, sljedeće izdanje America’s Cupa trebalo bi se jedriti na manjim katamaranima od onih korištenih prošle godine, a stoga i s manjim posadama. Lani se jedrilo na katamaranima veličine 22 metra sa 11 članova posade, dok bi po novim pravilima veličina brodova bila smanjena na 19 metara, a broj članova posade na osam. Mjesto održavanja sljedećeg America’s Cupa trebalo bi biti poznato u listopadu.

Četverostruki olimpijski pobjednik u jedrenju, Britanac Ben Ainslie bio je taktičar Oraclea tijekom prošlog America’s Cupa, a za sljedeće je izdanje ovoga natjecanja najavio kako će predvoditi britanske izazivače.

“Iako je povlačenje Australaca veliki udarac, to nije neuobičajeno i mi ćemo nastaviti s pripremama za 35. America’s Cup, te se nadamo uzdudljoj budućnosti”, stoji u priopćenju momčadi Ben Ainslie Racing.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.