Josip Brekalo – mladi Hrvat koji je srušio njemačkog velikana: ‘Veliko mi je priznanje kada me se spominje uz hrvatsku reprezentaciju’

Foto: fah

Mladi hrvatski nogometaš, 19-godišnji Josip Brekalo, odigrao je sjajnu utakmicu, neki će reći i utakmicu karijere, u dresu Stuttgarta srušio je favoriziranu Borussiju Dortmund, što je svakako najveće iznenađenje u prošlom kolu Bundeslige. I slučaj Josipa Brekala pokazuje koliko je zapravo Hrvatska veliki, nepresušni rasadnik sportskih talenata.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Mladi hrvatski reprezentativac je u drugom poluvremenu, točnije u 51. minuti, prvijencem u Bundesligi odveo svoj klub do iznenađujuće pobjede.  Nakon što je ”srušio” Borussiju Dortmund medijsko zanimanje za 19-godišnjeg Hrvata je očekivano poraslo, svi hrvatski i većina njemačkih medija žele saznati ponešto više o do sada relativno nepoznatom mladom Hrvatu.

U razgovoru za portal goal.com/hr Brekalo kaže: ”Uh, izvanredan je ovo osjećaj, baš se osjeti kako je ovo malo ‘drugačija’ pobjeda. Nema dvojbe, meni je ovo najbitniji, pa i najveći gol karijere! Stvarno sam se odlično osjećao na terenu, to se i vidjelo. Odigrao sam dobro poluvrijeme, zabio i taj ključni gol. Nitko sretniji od mene.

Proslavili smo u svlačionici, ali ja sam valjda još pola sata ostao na terenu. Morao sam davati izjave za sve moguće TV-kuće, pričao na njemačkom i engleskom jeziku. Znate, ovo je bila 500. domaća pobjeda Stuttgarta u Bundesligi, a ja sam postao dio povijesti ovoga kluba. Stvarno sam presretan.”

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Inače, 19-godišnji Brekalo nije čak ni bio siguran hoće li dobiti priliku protiv kluba iz Dortmunda.  Srećom po Stuttgart trener je imao ”dobar nos.”.

“Stvarno nisam imao osjećaj da ću nastupiti. Zadnje dvije utakmice ostao sam na klupi, a već krajem prvoga dijela ozlijedio nam se jedan napadač, pa nisam bio siguran da će trener tako brzo raditi i drugu izmjenu. No, i drugi napadač (Akolo) je na poluvremenu prijavio ozljedu, pa je trener došao do mene i rekao mi da ulazim. Nisam bio ni svjestan, a već je počelo drugo poluvrijeme”, kaže Brekalo,koji je komentirao i svoj pogodak, tvrdi da se dobro snašao: ” Ušao sam u sprint s polovice igrališta i osjetio da mi njihov stoper dolazi blizu. Odlučio sam se na ‘lažnjak’ koji nisam savršeno napravio, lopta mi je otišla malo previše unatrag. No, onda sam dobro pogodio lijevom nogom. Kasnije sam kod kuće pogledao i snimku tog pogotka, sve je bilo baš onako kako sam i zamislio.”

Na pitanje zašto nije igrao posljednje dvije utakmice prije Borussije Brekalo kaže kako se radilo o nesporazumu između njega i trenera, ali se ipak ”nije radilo o svađi.”

Tekst se nastavlja ispod oglasa

”Trener se prema meni odnosi i kao pedagog, pa se jednostavno u tim utakmicama nije odlučio za mene. Svjestan sam kako još moram puno učiti, još raditi, a svaki put kada dobijem priliku, moram je maksimalno iskoristiti. Baš kao i sada protiv Borussije Dortmund .”

Bilo je, naravno, govora i o hrvatskoj reprezentaciji U-21, koja je na pravom putu prema Europskom prvenstvu u Italiji i San Marinu.

“Znali smo da će sada u Grčkoj biti teško, nažalost nismo na najbolji način ušli u utakmicu. Trebalo nam je vremena da se vratimo, pa na pravi način uđemo u utakmicu. Izborio sam penal, promašio ga, ali znao sam kako još nije sve gotovo. Mislim da u toj situaciji nismo niti zaslužili povesti, nismo bili na željenoj razini. Dočekali smo svoju šansu, zabio sam za 1:1, sada se opet napunio samopouzdanjem. U posljednje tri utakmice zabio sam tri gola, to me uvijek veseli.”

Tekst se nastavlja ispod oglasa

S obzirom kako u Stuttgartu dijeli svlačionicu s grčkim reprezentativcem Anastasiosom Donisom, koji nije zbog ozljede igrao u dodatnim kvalifikacijama protiv Hrvatske, Brekalo kaže kako se njih dvojica međusobno šale i zafrkavaju. Prednjači, naravno, nakon plasmana Hrvatske na SP dobro raspoloženi Hrvat.

“Haha, proteklih sam se dana malo šalio s njim, poručio mu da će dobiti i razglednicu iz Rusije . Malo se i naljutio, ali sve je to bila samo šala.”

Naravno, kao i svaki hrvatski nogometaš tako i Brekalo sanja da jednog dana zaigra u seniorskoj reprezentaciji koju odnedavno uspješno vodi Zlatko Dalić. Možda će iduće sezone i Brekalo biti na širem popisu Dalića?

“Stvarno mi je drago što me se uopće spominje uz reprezentaciju, to mi je veliko priznanje za sav dosadašnji rad i trud u Njemačkoj. Drago mi je što ljudi prepoznaju da vrijedim, a znam da mogu biti još i bolji. Naravno da bih bio najsretniji kada bih se našao na reprezentativnom popisu, ali prvo se treba u kontinutetu dokazivati u Bundesligi”, za kraj je poručio skromni Josip Brekalo.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.