Kad hrvatski košarkaški izbornik ‘oduševljava regiju’ i medije?

Foto: fah

Hrvatska košarkaška reprezentacija izgubila je još jednu utakmicu od Srbije na isti način na koji je dosad nekoliko puta gubila, dakle, naši vode većim dijelom utakmice, a onda, kad utakmicu treba prelomiti, kao da netko povuče nevidljivu ručnu kočnicu i trud koji je uložen da bi se dobio tako jak protivnik pada u vodu. Srbija će svakako na Olimpijskim igrama, posebno s Teodsićem,  biti kandidat ozbiljan za medalju. Dakako, jednu od dvije koje su preostale s obzirom kako je zlato ionako rezervirano za reprezentaciju Sjedinjenih Američkih država, odnosno reprezentaciju NBA lige.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Drugim riječima, i protiv Srbije naši su košarkaši pokazali da nisu slučajno u Torinu svladali Grčku, odnosno Italiju te izborili Olimpijske igre na kojima hrvatske košarkaške reprezentacije nema već osam godina, a Srbije punih 12. Tome unatoč nešto nedostaje.  Vođa na parketu koji će znati dobiti utakmicu kad drugi posustanu. U košarci je dovoljno nekoliko minuta praznog hoda i da sve padne u vodu, svih ostalih briljantnih tridesetak minuta. Zato nam treba iskusni vođa, a on se stvara godinama.  Darijo Šarić je vrlo mlad, a ni Bojan Bogdanović nije pred mirovinom.

Nakon utakmice, čiji konačni rezultat (86:77) ne pokazuje realno stanje na parketu, mediji su uglavnom pozornost bacili na druge, sportu ne odviše bliske teme. Primjerice, internetom kruži video uradak snimljen tijekom jedne od brojnih minuta odmora koje je sve češće pozivao Aleksandar Petrović kako je hrvatski brod tonuo. Naime, umjesto minute odmora, umjesto da podijeli nekoliko savjeta, hrvatski izbornik iskoristio je minutu kako bi pokazao poprilično bogat repertoar psovki, koje su onda neki mediji iskoristili i prezentirali takav način vođenja kratke pauze kao “oduševljenje regije.” Na temelju nekoliko stotina lajkova mediji su procijenili da je izbornik naše reprezentacije oduševio sve u “regiji”, pritom je, naravno, nejasno na koju se regiju misli i koliko će dugo Hrvatska ostati zarobljenik regije?

Ako odete na društvene mreže, blogove, Austrijanaca, Talijana, Mađara nećete nigdje naići na oduševljenje psovkama Ace Petrovića. Očito se misli na regiju koja podrazumijeva prostor bivše Jugoslavije, a u koji nas guraju uporno neki mediji, i političari, zbog vlastitih partikularnih interesa. Naime, sve dok regija postoji, živi nada za regionalnom nogometnom ligom, dok postoji regija prodaju se u regiji i tiskovine koje regiju vide kao zasebnu cjelnu. Vrlo jednostavna, ratno-profiterska matematika i logika.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Utakmicu u dalekoj Cordobi gledalo je doslovce nekoliko navijača sa zastavama Hrvatske i Srbije, naravno, i takvu su činjenicu regiji skloni mediji iskoristili kako bi podvalili priču o spektaklu koji su zajednički, u stilu bratstva i jedinstva, gledali, zagrljeni, hrvatski i srpski navijači, pritom, naravno, uopće nije važno čiji su to navijači. Dvorana u Cordobi je, dakako, bila sablasno prazna.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.