Kad možemo očekivati start Lige nacija i hoće li Hrvatska vrlo često igrati s protivnicima kao što su Brazil, Argentina, Njemačka…?

Foto: fah

Hrvatska nogometna reprezentacije između velikih natjecanja, koja se održavaju svake dvije godine kada se izmjenjuju Europsko i Svjetsko prvenstvo, često se suočava s problemima prilikom pronalaženja protivnika za prijateljske utakmice. Uglavnom se radi o egzotičnim protivnicima, ne podcjenjujući, naravno, nikoga, koji igraju na lošim travnjacima na kojima onda može doći, kao što i dolazi, do težih ozljeda igrača. Najbolji primjer tome je Marko Pjaca, koji se tek posljednjih dana vraća nogometu poslije višemjesečne pauze uzrokovane teškom ozljedom u Estoniji.  Vatreni su u prijateljskoj utakmici protiv Estonije doživjeli pravi potop izgubivši čak s 3:0.  Bilo je iz zrakoplova vidljivo da Vatreni u utakmicu protiv Estonije nisu išli sa sto posto gasa, a opet su skupo platili put u Estoniju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Hrvatska bi vrlo skoro mogla igrati konstantno protiv velikih protivnika, jakih reprezentacija, poput Brazila, Španjolske, Argentine… Tada će se, naravno, drugačije stvari razvijati. Velike utakmice, jaki protivnici, svima su izazov, pa i sponzorima.  Naime, kako smo već pisali dužnosnici UEFA-e osmislili su Ligu nacija kako bi prijateljske utakmice učinili zanimljivim i privlačnim navijačima, kao i medijima.

Liga nacija trebala bi krenuti već iduće godine u rujnu?

Tvorci Lige nacija razmišljaju o njenom proširenju te je plan uključiti 223 reprezentacije svijeta, natjecanje takvog tipa igralo bi se svake dvije godine. “Uefa potvrđuje kako su započeli razgovori koji se odnose na razvoj Lige nacija”, navodi se u službenom priopćenju vodećeg tijela europskog nogometa.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prema prvim informacijama momčadi bi bile podijeljene u četiri divizije unutar konfederacije na temelju položaja na Fifinoj ljestvici. Dakle, svaka konfederacija bi vodila svoje kvalifikacijske skupine odnosno divizije, a svake dvije godine bi momčadi bile unaprijeđene ili bi ispale iz svoje divizije. Drugim riječima, takvim sustavom natjecanja tvorci Lige nacija zapravo žele probuditi natjecateljski duh kod igrača.  Do sada prijateljske utakmice nitko nije baš do kraja shvaćao potpuno ozbiljno.

Međutim, postoji problem. Naime, mnogi će reći kako i danas, bez Lige nacija, vrhunski igrači igraju utakmica previše kroz godinu. Liga prvaka, Kup, domaće prvenstvo, zatim kvalifikacije za Euro ili SP i onda na kraju i samo Europsko ili Svjetsko prvenstvo. Nerijetko nogometaši igraju jake utakmice svaka tri dana. Mogu li izgurati još jedno veliko natjecanje?

No, vratimo se Ligi nacija koja bi se, kad konačno krene u svoj svojoj punini, igrala na svim kontinentima, ne samo u Europi. Prve bi dvije momčadi sudjelovale na internacionalnim turnirima od osam momčadi. Te utakmice bi se odigravale u lipnju, u terminu kada su obično igraju europska ili svjetska prvenstva. Završni bi turnir imao tri europske momčadi, dvije iz Južne Amerike te po jednu iz Afrike, Azije i Sjeverne Amerike. Države Oceanije bi igrale samo u svojoj konfederaciji, ukratko, ne bi sudjelovale u samoj završnici.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

I tu dolazimo na početak. Hrvatska bi između Svjetskih prvenstva igrala mini Svjetsko prvenstvo, koje bi, s obzirom na novac koji će se vrtjeti, s vremenom moglo pretvoriti u vrlo važno natjecanje s bogatim fondom nagrada.

Eventualno proširenje je tek u početku te pregovori za sada tek traju.

“Ovi konstruktivni pregovori uključuju sve nacionalne asocijacije, sve konfederacije i naravno Fifu, s kojom imamo jako dobre odnose. Fifa je bila uključena u razgovore od samog početka, ali smo još daleko od konačnih odluka,”, pouka je iz UEFA-e.  Spomenimo kako bi se utakmice početnih faza natjecanja igrale u terminima današnjih prijateljskih utakmica, a završne faze natjecanja igrale bi se u lipnju svake neparne godine. Ukratko, sama ideja UEFA-e je pozitivna, pružiti priliku reprezentacijama da utakmice igraju s protivnicima na sličnoj razini, a ujedno i dobiti na zanimljivosti tih utakmica.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prednost je također u tome da bi Ligu nacija na globalnoj razini mogle igrati i reprezentacije koja se rijetko na Svjetskom prvenstvu bore za trofej. Naravno, kao i na SP-u o njima će ovisiti hoće li dogurati do završnice. Mediji su već pokazali interes za jedno ovakvo potencijalno globalno i rasprostranjeno natjecanje, iako je dug put do toga da Liga nacija doista postane ”svjetska nogometna reprezentativna liga.” Nešto će se pitati vjerojatne i igrače. Nema smisla igrati tako zahtjevno natjecanje bez glavnih nogometnih zvijezda, iako nagrade za sudjelovanje na završnom turniru neće biti male.

Liga nacija u proširenom obliku mogla bi krenuti tek za četiri godine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.