Kako će izgledati nastavak HNL-a?

Foto: fah

Hrvatski nogometni savez usuglasio je upute za odigravanje preostalih utakmica prvenstva i Kupa Hrvatske koje se nastavljaju od 30. svibnja. Dvoboji će se do daljnjega igrati bez publike i uz ograničeni broj službenih osoba na stadionu, a i dalje ćete ih moći pratiti u programu Hrvatskoga radija.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

– Sveukupno će na stadionu biti oko 150 osoba čije je prisustvo neophodno za odigravanje utakmica. Maksimalno ćemo zaštiti ”zelenu” zonu neposredno uz teren, koju čine igrači, stručni stožeri i suci utakmice. Oni će imati poseban ulaz na stadion i neće biti u kontaktu s osobama na tribini, gdje će se smjestiti desetak novinara, te manje delegacije klubova i djelatnika HNS-a, pojašnjava povjerenik za natjecanje, Josip Brezni.

Osim službenih sudionika utakmice, uz travnjak će smjeti boraviti svega šest sakupljača lopti, osoblje na nosilima, te po četiri fotoreportera, snimatelja i djelatnika na održavanju travnjaka. Ograničen broj predstavnika medija imat će pristup tribini, ali ne i izjavama aktera utakmice koje će dostavljati klupski glasnogovornici. Delegacije klubova ograničene su na maksimalno deset (gosti), odnosno petnaest osoba (domaćini), uz po još pet članova momčadi koji nisu u zapisniku u kojem smije biti maksimalno 18 nogometaša. Vrijedit će i novo pravilo o pet mogućih zamjena tijekom 90 minuta igre.

– Što se tiče protokola na travnjaku, već smo na primjeru Bundeslige vidjeli kako će to otprilike izgledati. Preporuka je da treneri nose maske, kao i što će ih morati nositi osoblje uz travnjak, jedino se od igrača to neće tražiti. Momčadi će zasebno izlaziti na travnjak, neće biti rukovanja, a strane će birati kapetani i samo jedan sudac na propisnoj udaljenosti. Preporuka je i da ne bude grljenja kod pogodaka, što je stvar emocija koje je teško zaustaviti i razumljivo je ako se povremeno dogodi, ali svi ćemo raditi na stjecanju novih navika, dodaje Brezni, optimističan i kad je u pitanju povratak gledatelja na tribine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

– Ne mogu špekulirati hoće li to biti do kraja tekuće sezone, ali siguran sam da ćemo u novo prvenstvo ući u sasvim drugačijim okolnostima. Međutim, sve ovisi o epidemiološkim uvjetima. Ova će nam faza služiti za uvježbavanje, a onda ćemo vidjeti kakve će biti preporuke struke, jer mi u HNS-u ovisimo o mišljenju stručnjaka koji su tu da nam pomognu.

Klubovi su tijekom ovoga tjedna već počeli prakticirati pripremne utakmice, koje će s nizom uputa HNS-ove Radne skupine doprinijeti boljoj prilagodbi za nastavak natjecanja. Kao dio pripreme u tijeku su i testiranja nogometaša na koronavirus, za sada bez pozitivnih nalaza, dakle bez negativnih vijesti. Ako ih ipak bude, to ne mora automatski značiti i prekid natjecanja.

– Kao nogometna organizacija poštovat ćemo sve upute epidemiologa i takve odluke su na njima. Ako se tijekom prvenstva dogodi slučaj pojave virusa, provjerit će se kontakti te osobe i zatim odlučivati o daljnjim koracima. S obzirom na situaciju u Hrvatskoj, naznake su takve da neće automatski cijele momčadi morati u karantenu, ako se kroz analizu uvidi da rizični kontakti nisu ostvareni, smatra Brezni.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ako sve bude u redu, predviđeni završetak sezone je 26. srpnja, odnosno 1. kolovoza za finaliste Kupa. Tada će početi i ljetni prijelazni rok koji će trajati do 18. listopada, a ako riječki Orijent u žalbenom postupku dobije licencu, odigrat će se i doigravanje za popunu lige u sljedećoj sezoni. Njezin početak planiran je 15. kolovoza, a već je sada jasno da nas očekuje gust raspored, kako zbog međunarodnih kupova, tako i zbog Europskog prvenstva koje je odgođeno za lipanj 2021.

Cijeli razgovor s Josipom Breznim o izazovima planiranja nove sezone, ali i ostalim detaljima dovršetka tekuće, moći ćete čuti u nedjeljnoj emisiji Sport i glazba koja na  Drugom programu traje od 15 do 20 sati.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.