Kako će UEFA kazniti Real i Juventus zbog tzv. Superlige i hoće li uopće?

epa09147192 The Henri Delaunay Cup, which will be presented to the captain of the winning football team of the next UEFA EURO 2020, during the trophy tour at Castel Sant'Angelo in Rome, Italy, 20 April 2021. The UEFA EURO 2020 was originally scheduled to take place from 12 June to 12 July 2020, but was delayed due to COVID-19, and was later confirmed that it will take place from 11 June to 11 July 2021. EPA/FABIO FRUSTACI

UEFA je, barem zasad, uspjela kao pobjednik izaći iz sukoba s takozvanim Superligašima, odnosno tzv. Superligom, od koje zasad neće biti ništa. Podsjetimo, 12 velikih europskih klubova, od kojih su neki koji su nedavno gubili od Dinama i Porta, objavilo je nedavno da pokreće tzv. Superligu, UEFA je, uz podršku FIFA-e, reagirala munjevito, dobili su potporu politike, brojnih ”manjih” klubova, nacionalnih saveza, navijača, medija… i Superliga je privremeno zaustavljena.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Najprije su pod pritiskom medija i navijača odustali engleski klubovi, UEFA je ponudila određene uvjete Manchester Cityju, Chelseaju, Unitedu, Arsenalu, Liverpoolu i Tottenhamu, koji su donijeli odluku o povlačenju iz tzv. Superlige, nakon čega su projekt  napustili i Milan, Inter, Atletico, Barcelona

Dakle, zasad od tzv. Superlige neće biti ništa, no nije  isključeno da danas suspenziju iz Europe za sljedeću  sezonu dobiju Real i Juventus, čiji su predsjednici Florentino Perez i Andrea Agnelli zapravo glavni pokretači Superlige. Perez i dalje ne odustaje, dok je nedavno Agnelli govorio o paktu koji je povezan krvlju.

Prvobitno je bilo objavljeno da će UEFA ”izdajnike” izbaciti iz polufinala njenih natjecanja, odnosno Lige prvaka, dakle, govorilo se o izbacivanju Reala, Chelseaja, Manchester Cityja, sada je ipak izvjesno da do toga neće doći, niti će Arsenal biti izbačen iz polufinala Europske lige. Došlo je do neke vrste privremenog primirja. Isto tako, takva odluka UEFA-e, bez prethodne pripreme, izazvala bi pravi kaos te bi definitivno to uništilo odnose na relaciji UEFA – neki kubovi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Real i Juve kao glavni pokretači Superlige ipak bi mogli proći s većim kaznama za sljedeću sezonu, odnosno nije isključeno da budu izbačeni iz europskih natjecanja  za sezonu 2022/23. Naravno, malo je onih koji danas vjeruju u takav rasplet. UEFA ne želi dalje produbljivati netrpeljivost.

“Bit će nekih članova koji će zatražiti kaznu, ali vjerojatnije je da će UEFA-ini članovi biti zainteresirani za zaštitu organizacije i pooštravanje pravilnika”, rekao je jedan izvor blizak UEFA-i za Reuters.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.