Kavica s Maljkovićem ili ”tko nas bre zavadi”: Idemo se zbližavati, a spomen ploče hrvatskih branitelja ”bacit ćemo tamo negdje”

Foto: Snimka zaslona/HRT

Kako smo već pisali, bivši trener Jugoplstike, Božidar Maljković, aktualni predsjednik Srpskog olimpijskog komiteta, dao je intervju za Večernji list. Bolje rečeno, ”bila je to kavica”, kako piše novinar Večernjaka.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nažalost, kako se i očekivalo, a o čemu smo već pisali, bio je to jedan intervju pun fraza. Jedna isprazna kavica, oplemenjena floskulama, čak se razgovaralo o stvaranju nove Jugoplastike uz pomoć novaca jednog tajkuna, kojeg nitko nikada nije pitao kako se domogao prvog milijuna.  Između ostaloga Maljković je kazao kako zajedno s pripadnikom ”nebeskog naroda”, Novakom Đokovićem, pokušava zbližiti Srbe i Hrvate. Da ne bi bilo zabune, o srpskom narodu, kao nebeskom, nisu govorili ”samo” srpski nacisti početkom devedesetih nego nedavno i već spomenuti Novak Đoković, inače najbolji tenisač svijeta.

Kako će se to nakon tisuće i tisuće žrtava, prešućenih i zatajenih, hrvatski narod zbližiti s ”nebeskim narodom”, koji kao takav uopće ne živi na zemlji? Suradnja na osnovana na kojima surađuje osovina današnje Europske unije Francuska – Njemačka? To je opcija koja je ostvariva uz čitav niz uvjeta. Primjerice, u Francuskoj i Njemačkoj ne postoje dvojbe oko toga tko je krivac za krvavi Drugi svjetski rat, oko toga tko je na koga izvršio agresiju i oko toga tko je bio Adolf Hitler. U Srbiji na vlasti imamo učenike, suradnike i nasljednike ratnih zločinaca kao što su Vojislav Šešelj i Slobodan Milošević, prije svega mislimo na Vulina, Vučića, Dačića… Iz toga je razvidno da zbližavanje nije moguće, na način na koji su se zbližili Francuzi i Nijemci.

Pogađate, novinar Večernjaka uz kavicu, govoreći o zbližavanju, niti jednog trenutka nije pitao Maljkovića, pa dobro, zaboga, tko je kriv za rat, tko je kriv da su Hrvati i Srbi na takvoj distanci da se, prema Božinom mišljenju, trebaju zbližavati? Tko je kriv za Vukovar, Škabrnju, Dubrovnik….? Zamislite situaciju u kojoj bi se zbližavali Francuzi i Nijemci, a da je u Berlinu na vlasti Goebbels!? Nemoguća misija, naravno… Njemačka je, dobrim dijelom prisilno, prošla svoj proces denacifikacije, Srbija taj proces još nije ni započela, naprotiv, rehabilitirali su četničkog zlikovca, Dražu Mihailovića i njime se ponose.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

I što sad, idemo se zbližiti s ”nebeskim narodom”, a spomen ploče hrvatskih branitelja ”bacit ćemo tamo negdje…”  U prijevodu, ”ko nas bre zavadi…”!?

Što drugo zaključiti nakon kavice s Maljkovićem i nakon činjenice da su ti isti mediji u potpunosti, barem zasad, prešutjeli poruku Torcide i BBB-a poslanu predsjedniku Zoranu Milanoviću nakon što je poručio da treba baciti tamo negdje spomen ploču HOS-a, na kojima su isklesana imena poginulih hrvatskih branitelja?

I za kraj, naravno, nitko nije protiv normalnog suživota, pa i zbližavanja, ali na način na koji su se zbližili Francuzi i Nijemci, na istini.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.