Site icon narod.hr

Kicker: Trenutni Euro ima narušen integritet natjecanja

epaselect epa11437604 Harry Kane (2-R) of England eyes the ball during the UEFA EURO 2024 group C soccer match between England and Slovenia, in Cologne, Germany, 25 June 2024. EPA/MOHAMMED BADRA

Europsko prvenstvo došlo je do nokaut faze. Slijede susreti osmine finala u koje su se plasirale po dvije najbolje momčadi iz svake skupine, kao i četiri od šest trećeplasiranih. Trećeplasirani iz skupina prolaze dalje otkako na Euru sudjeluju 24 reprezentacije, a to je od 2016. godine. No, Jörn Petersen, urednik njemačkog medija Kicker, smatra da to nije pošteno.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Petersenu je problem planiran raspored križanja u osmini finala i dodaje da zbog toga “trenutni Euro ima ozbiljan problem”.

Navodi kako je Mađarska u nedjelju, 23. lipnja, pobijedila Škotsku kasnim golom (1:0) u trećem kolu skupine A i zatim tri dana bila uvjerena da će joj tri boda biti dovoljna za prolazak skupine. Ali je Gruzija šokirala favorizirani Portugal (2:0) u zadnjem susretu skupine H i tako uzela zadnje mjesto od najboljih trećeplasiranih. Mađarska je tako uz Hrvatsku jedina trećeplasirana reprezentacija koja nije prošla dalje. Zanimljivo je i da su Slovačka i Rumunjska znale da će obje proći ako u zadnjem međusobnom susretu odigraju neriješeno. Tako je i bilo i utakmica je završila 1:1.

> Šimenc: Hrvatska je sportski brend, mala zemlja koja mnogima još itekako smeta

Prema njemu se “narušava integritet natjecanja” ako sve momčadi koje se bore za treće mjesto ne igraju u istome terminu. Uz to kao nepravdu vidi što će neke drugoplasirane reprezentacije u osmini finala također igrati protiv drugoplasiranih, dok će drugi dobiti pobjednike skupine i, nerijetko, jače reprezentacije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Predlaže proširenje na 32 reprezentacije kao jedino rješenje kako bi se moglo formirati osam skupina s po četiri reprezentacije, od kojih bi dvije prolazile dalje.

“Sigurno bi bilo još dosadnih utakmica, ali bi li bile dosadnije od onih u utorak bez golova, kada su Danska (protiv Srbije) i Slovenija (protiv Engleske) već znale da će im neriješeno biti dovoljno za prolaze? I bi li kvaliteta pala da Erling Haaland također smije igrati?” pita se.

Donosi i problem takvog formata – što bi kvalifikacije za Euro gotovo izgubile značaj jer bi gotovo svi izborili mjesto na glavnom turniru, no Petersen na prvo mjesto stavlja “poštene sportske uvjete”.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE
Exit mobile version