Kissinger: Njemačka je učinila tešku pogrešku primajući toliki broj migranata

Kissinger
Foto: Montaža Narod.hr / FaH / iStock

Migranti koji na berlinskim ulicama slave napad Hamasa na Izrael ukazuju na to da je Njemačka u primila previše stranaca, izjavio je bivši američki državni tajnik Henry Kissinger.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Bila je teška pogreška pustiti toliko ljudi s potpuno različitim kulturama, vjerama i svjetonazorima, to je stvaranje skupine za pritisak u svakoj zemlji koja tako postupi”, izjavio je 100-godišnji bivši šef američke diplomacije za njemačku televiziju Welt TV, prenosi Politico.

Kissinger, njemački židov rođen u Fürthu u Bavarskoj, kao dijete je s obitelji izbjegao pred nacistima u SAD, da bi kasnije postao glavni arhitekt američke vanjske politike.

‘Bolno’ je gledati kako Arapi u Berlinu slave napad na Izrael, kaže Kissinger

Na pitanje o tome kako doživljava činjenicu da su Arapi u Berlinu slavili napad Hamasa na Izrael, odgovorio je: “bolno”.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
>Migranti diljem Europe slave napad na Izrael: Kliču Hamasu, vlada euforija

Hamasov “otvoreni čin agresije” mora naići na “odgovarajuću kaznu”, rekao je Kissinger, upozoravajući pritom na opasnost od eskalacije nasilja na Bliskom istoku i poručujući kako Hamas mora nestati s političke pozornice.

“Bliskoistočni sukob izaziva opasnost od eskalacije i uključivanja drugih arapskih zemalja pod pritiskom njihovog javnog mnijenja”, upozorio je Kissinger.

Podsjetio je pritom na lekcije iz Yom Kippurskog rata 1973., kad je arapska koalicija predvođena Egiptom i Sirijom napala Izrael.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

‘Napadi na temelje međunarodnog poretka’

Stvarni cilj Hamasa i njegovih pristaša “može biti samo mobilizacija arapskog svijeta protiv Izraela i skretanje s puta mirnih pregovora”, rekao je Kissinger.

>Havel objasnio pozadinu napada Hamasa na Izrael: Evo zašto je i Hrvatska u opasnosti

On smatra mogućim da Izrael pokrene akciju i protiv Irana, ako zaključi da je Teheran sudjelovao u izvršenju napada. Iran je pozdravio napad Hamasa na Izrael, ali je odbacio svaku umiješanost.

U širem smislu, Kissinger smatra da agresija Rusije na Ukrajinu i Hamasov napad na Izrael predstavljaju napad na temelje međunarodnog poretka.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.