Kolike su zapravo šanse da se Roko Ukić vrati u Split?

Foto: fah

Hoće li se iskusni hrvatski košarkaški reprezentativac, Roko Leni Ukić, vratiti na Gripe? Objektivno, bez obzira na medijska nagađanja, šanse nisu velike, ali navodno postoje. Kada bi se Ukić vratio na Gripe srušio bi jedan neslužbeni rekord u vlasništvu Dine Rađe. Naime, između odlaska Rađe iz Splita/Jugoplastike u rimski Il Messaggero i povratka u matični klub prošlo je 13 godina (1990. – 2003.). Rekorder po broju nastupa za reprezentaciju Hrvatske, ovaj bi neslužbeni rekord podebljao za dvije godine, jer iz Splita se u španjolsku Tau Ceramicu uputio 2005. godine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zašto zapravo Split pokušava dovesti pojačanja? Naime, vratili su se u ”elitno” društvo ne baš elitne i potpuno besmislene regionalne košarkaške lige, s pojačanjima Splićani žele osigurati ostanak u ovom društvu koje hrvatskoj košarci nije puno dobrog donijelo, društvu u kojem hrvatski klubovi, poput Zadra i Cibone, posljednjih godina uglavnom životare, a Cibona je stigla na rub provalije.

Ukić se s obitelji vratio iz Antibesa, s Azurne obale, uskočio u brod u Splitu i zaputio na godišnji odmor. Sezona u Francuskoj je gotova, neće biti nastavka natjecanja, ali Ukić ima još jednu godinu ugovora s ovim drugoligašem, a to je važno naglasiti u razvoju ove priče, pišu Sportske novosti.

” Istina je, ljudi iz Splita su me zvali. Oni imaju želju vratiti me na Gripe”, kazao je Ukić te je, kako se to već kaže, odmah izrazio rezervu ili povukao ručnu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

”U ovom trenutku zbilja nemam što pametno reći. Ja sam igrač koji ima ugovor u Antibesu, dakle, nisam slobodan. S druge strane, Split je klub s posebnim mjestom u mom srcu. Cijela ideja vezana je s ulaskom Splita u ABA ligu. Priznajem, ideja je sama po sebi zanimljiva, ali mene još ne približava Gripama. Neću ja zbog toga ići u forsiranje raskida ugovora s Antibesom, no ako se pojavi situacija da ću postati slobodan, onda se može dogoditi. Čak i tada, važno je reći, kriterij moga dolaska u Split nije novac. Da podvučem, prijelazni rok je aktivan, tržište je živo, možda će se u mom slučaju ukazati treća opcija.”

Drugim riječima sve je moguće, iako malo realno. Da su šanse za dolazak Ukića minimalne na neki način potvrdio je i predsjednik Nadzornog odbora Domagoj Maroević, Svjestan je da financijski ne mogu puno ponuditi Ukiću, koji je i sam kazao kako novac ne bi bio motiv njegovog eventualnog povratka. Drugim riječima sve ovisi o spletu okolnosti.

”Razgovaramo i razgovarat ćemo s domaćim igračima, želja nam je stvoriti jezgru momčadi u kojoj bi povratnici ujedno bili mentori mlađim igračima poput Tonija Perkovića, Darka Baje kojeg definitivno želimo zadržati, Antonija Vrankovića, Ivana Perasovića, Roka Gizdavčića…

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Vjerujemo da u takvom sastavu možemo biti konkurentni u ABA ligi. Nećemo se zaletjeti, to je također sigurno, neće biti probijanja proračuna, no da ćemo raditi na tome da on bude veći, pokušat ćemo. U planu nam je tijekom sljedećih mjesec dana potpisati neke sponzorske ugovore i tako poslati poruku da se vidi koliko smo ozbiljni”, kazao je za Sportske novosti Maroević.

Split je spreman čekati Ukića. Što im zapravo drugo preostaje, ipak Ukić i samo on odlučuje. Glede ostalih pojačanja govori se o Hrvoju Periću i Josipu Sobinu, čak se spominje i Damjan Rudež te Luka Babić. Ambicije su velike kad su pojačanja u pitanju, mogućnosti više nego skromne. No, i ovakve priče dobro dođu posrnuloj hrvatskoj košarci, ako ništa drugi priča se, piše se, makar sve bilo na razini maštarija i makar glavni motiv za traženjem pojačanja bila besmislena ABA liga, a ne hrvatska liga i Kup Krešimira Ćosića.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.