Komentar: Čovjek od željeza – Luka Modrić – ne može sam ili kako dalje izborniče?

Foto: fah

Hrvatska nogometna reprezentacija poražena je u utakmici, na gostovanju kod osrednje Turske, bodrene fanatičnom publikom, u utakmici koju nije smjela izgubiti. Ako se nešto u sportu ne smije, nije se smjelo izgubiti u Turskoj.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Naime, poraz od 1:0 zakomplicirao je život Hrvatskoj tako da Vatreni mogu ići u dodatne kvalifikacije čak i ako pobijede sve do kraja. Dakle, Finsku u Osijeku te Ukrajinu u Kijevu. Hrvatska, naravno, ovisi sama o sebi, no, puno se toga od večeras pita i druge.

Island je Ukrajinu dobio 2:0 time si je povećao gol – razliku, nisu Islanđani još uvijek stigli Vatrene, no, nisu daleko, a i Turci, koji stvarno nemaju ništa, osim borbenosti, su se priključili vodećoj trojici, Drugim riječima, dva kola do kraja kvalifikacija u skupini ”I” sve se zakompliciralo ponajviše našom krivnjom.

Srećom, veliku nam je uslugu napravila Finska u prošlom kolu kada je pobijedila Island, da se to nije dogodilo već sada bi Vatreni bili u izgubljenoj situaciji. Ne možemo reći kako nas je sreća u potpunosti napustila u ovim kvalifikacijama, kad nas već suci ”ne vole.”

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Izbornik, Ante Čačić, nakon poraza, ima pravo kada tvrdi da su Vatreni izgledali vrlo dobro, čak i odlično, nakon toga u svemu drugom ima krivo. Doista, Hrvatska je izgledala dobro, vrlo dobro, u prvom dijelu te u prvih deset, petnaest minuta drugog poluvremena, a onda…?

Onda je stao glavni motor hrvatske reprezentacije, najbolji igrač ove generacije, za koju bi bila prva sportska tragedija kada bi se oprostila od nacionalnog dresa debaklom u kvalifikacijama.  Po imenima zaslužili su puno više. No, ne igraju imena, igra, koliko god to bilo patetično, srce junačko, u našem slučaju hrvatsko… Ovo generaciju mnogi smatraju talentiranijom i jačom od ”one” Bobanove, koja je osvojila broncu na Svjetskom prvenstvu 1998.  Nažalost, usporedba stoji, rezultati ne.

U posljednje tri utakmice Hrvatska je osvojila tek tri boda. Razlog za uzbunu? Da, svakako. Paniku? Ne, još uvijek vjerujemo…  Ante, vrijeme je da se nešto promijeni, Hrvatska s ovim igračima mora na Svjetsko prvenstvo, sve ostalo je podvala.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Naime, Vatreni nisu, kako to neki, doduše malobrojni, tvrde ”upali” u izjednačenu skupinu, u skupinu, kako bi je u nekim drugim slučajevima, u nekim drugim skupinama, navijači mogli zvati, ”smrti”, naprotiv. Hrvatska je dobila grupu u kojoj je bila apsolutni favorit.

Čast Turskoj, Islandu i Ukrajini, hrvatski nogometaši i realno, i nadrealno, i na nogometnom tržištu, igračkom smislu vrijede puno, puno više nego igrači sve tri reprezentacije zajedno. Zašto se to ne vidi na terenu kad Luka Modrić posustane?  Jedan igrač, kako god se zvao, posebno u nogometu, ne može sam pobjeđivati.

Dovoljno je pogledati kako igraju Španjolci, kako Talijani na autoritet pobjeđuju, guraju, Belgija također, Njemačka gazi sve pred sobom… To su reprezentacije s kojima bi se Hrvatska trebala uspoređivati.  Primjerice, Hrvatska ima skuplju momčad od Italije… Kakve usporedbe s Turskom, Islandom ili Ukrajinom?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Spomenuli smo Luku Modrića, spomenuli smo ga više puta? Zaslužio je Luka…

Čovjek od željeza, izdržao sve udarce sa svih strana posljednjih tjedana, ”preživio” medijski linč, ništa ga nije pokolebalo, ostao je uz Vatrene, što je prava sreća, on je naša najveća nada u preostalih 180 minuta, no, ne može sam.  Bez njega Hrvatska ni Kosovo ne bi pobijedila. Zašto? Luka, iako čovjek od željeza, samo je čovjek?

Protiv Turske dok je Luka igrao, dok je on ”plovio” prekrasnim travnjakom, koji za razliku od maksimirskog rugla izaziva strahopoštovanje, baš kao i turska publika, Hrvatska je bila puno opasnija, Turci su izgledali poput izgubljenog stada bez pastira. Kad je Luka stao, a morao je stati na desetak, petnaest minuta, zavladala je panika.  Zašto? Izbornik bi trebao odgovoriti. Puno pitanja, puno ”zašto”, odgovora malo, ili ih uopće nema.

Što se događa s Badeljom, Kovačićem, što se događa s Jeličićevim miljenikom Andrejom Kramarićem koji je svaku loptu koju je večeras dobio odmah izgubio? Ni Brozović se nije večeras proslavio, kao ni Perišić. Kao da su čekali Luku da im donese rukom loptu na tri metra od gola. Kad im je tu loptu i ”donio” promašili su. Promašaji se, naravno, događaju, no, Hrvatska je posljednje tri utakmice dala jedan gol – Kosovu. I taj je gol namjestio Modrić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kako ti igrači funkcioniraju u klubovima kad ih na leđima ne nosi čovjek od željeza? I opet ćemo reći, koliko god možda bili dosadni, pitanje je to na koje i izbornik mora dati odgovor, a ne ushićeno ponavljati kako smo na prvom mjestu dok brod, skupocjen poput Titanica, tone. I tako već tri mjeseca.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.