Kustić o sucima: ‘Oni koji su napravili greške su i sankcionirani’

Foto: snimka zaslona

Izvršni direktor HNS-a Marijan Kustić gostovao je u Sportu HTV-a i rekao kako sudačka komisija ima svoju autonomiju, te da se nada da se takve greške neće događati.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Izvršni odbor Hrvatskog nogometnog saveza odlučio je smijeniti sudačku komisiju na čelu s Antom Kulušićem. Vrh nogometnog saveza tom odlukom pokazao je da nije zadovoljan suđenjem u domaćem prvenstvu, ni funkcioniranjem sudačke organizacije. Očekuje se formiranje nove komisije.

– Jučer smo održali sastanak na temu događanja oko sudačkih pogrešaka koje su se događale. Nemaju svi ista mišljenja i smatram da je to u redu. Na kraju smo donijeli jedan zaključak i Izvršni odbor je raspustio sudačku organizaciju. Do 1. ožujka trebaju nam nogometna središta dostaviti prijedloge kandidata za sastav nove sudačke komisije. Očekujemo da s te strane dobijemo plan i strategiju razvoja i rada sudačke komisije u sljedećem petogodišnjem periodu. To je prvi korak koji je potreban. Nakon toga ćemo imenovati predsjednika i sve članove komisije. O imenima je preuranjeno govoriti. Treba pričekati 1. ožujak, rekao je.

Autonomija sudačke komisije

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Marijan Kustić je rekao kako sudačka komisija ima svoju autonomiju, te da se ne miješaju u njihov rad.

– Oni predlažu Izvršnom odboru liste sudaca koje na koncu Izvršni odbor podržava. Pokazalo se da je bilo više primjedaba, ne samo od vodećih ljudi. Nažalost, pokazalo se da je bilo opravdanih prigovora iz klubova. Kao savez, morali smo reagirati. Oni koji su napravili greške su i sankcionirani, rekao je.

Istaknuo je kako se duboko nada da se takve sudačke greške neće događati.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

– Zato i jesmo uveli VAR da se greške svedu na minimum. Nažalost, na zadnjim utakmicama dogodilo se da ni VAR nije koristio u nekim situacijama. Iako u jesenskom djelu bilo je vrlo dobro suđenje, dodao je.

Situaciju je prokomentirao i Marijo Strahonja, stručni sudački komentator HTV-a.

– S obzirom na komentar gospodina Miškovića bilo je za očekivati da će se u ovom tjednu nešto događati unutar Izvršnog odbora. Oni su donijeli odluku da će razriješiti dužnost predsjednika sudaca, kao i članove komisije. Hoće li suci u nekom kraćem razdoblju poboljšati svoje suđenje, vrijeme će pokazati. Izvršni odbor treba donijeti odluku hoće li biti to novo tijelo ili će oni donijeti odluku da to bude samo kratkoročno, do kraja ove sezone ili dugoročno, to ćemo vidjeti. Vidjet ćemo kako će suci reagirati na tu cijelu priču jer u konačnici oni su ti koji su provodili odluke na terenu i vidjet ćemo kako će iznjedriti ovu cijelu priču, rekao je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.