LADO otvara folklorni program 70. dubrovačkih ljetnih igara

Zagreb, 25.06.2019. - U godini u kojoj obilježava 70. obljetnicu umjetnièkog djelovanja, ansambl narodnih plesova i pjesama Hrvatske LADO, naš najpoznatiji folklorni ansambl nastupio je na velikoj pozornici festivala Zagreb Classic na Trgu kralja Tomislava i održao sveèani koncert u povodu Dana državnosti. foto HINA /Zvonimir KUHTIÆ/ zk

U godini u kojoj obilježava 70. obljetnicu umjetničkog djelovanja ansambl narodnih plesova i pjesama Hrvatske LADO otvorit će u ponedjeljak navečer na taraci tvrđave Revelina folklorni program 70. dubrovačkih ljetnih igara s plesovima i pjesmama Hrvata koji žive izvan domovine.

“Tijekom svoje burne prošlosti, osobito u razdoblju između 15. i 17. stoljeća, Hrvati s teritorija današnje Republike Hrvatske te Bosne i Hercegovine zbog vojnih su djelovanja potražili spas izvan svoje domovine, nastanjujući područja na kojima su se zadržali do danas”, stoji u najavi.

U tom su razdoblju bili izloženi snažnoj asimilaciji, a u prošlome stoljeću u nekim zemljama i pritisku za iseljavanje, što su, nažalost, mnogi i učinili, dodaje se.

“Ipak, tijekom svih tih stoljeća, odvojeni od domovine, uspjeli su očuvati svoj identitet, svoju vjeru, kulturu i jezik, ali i ono što je za nas prilikom sastavljanja ovog programa bilo najvažnije – svoju tradicijsku kulturu”, bilježi o slavljeničkom programu umjetnički voditelj LADA Andrija Ivančan.

Program “Neka sjaji sunce svima, di još našeg roda ima”, kojim LADO obilježava svoju svečarsku sezonu i ujedno u dvostrukom slavljeničkom tonu otvara u ponedjeljak folklorni program jubilarnih 70. dubrovačkih ljetnih igara, donosi 16 plesnih i glazbenih brojeva i folklornih običaja Hrvata izvan domovine.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr/hina