Liječnik hrvatske nogometne reprezentacije o nastavku prvenstva: ”Šanse da se igrači zaraze su minimalne”

Foto: fah

U razgovoru za Dnevnik Nove TV liječnik nogometne reprezentacije Hrvatske i dopredsjednik medicinske komisije UEFA-e Zoran Bahtijarević je govorio između ostaloga o situaciji koja mnoge danas zanima, pa i sportaše, dakle, o koronavirusu, odnosno, mogućem nastavku nogometne sezone.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

FIFA i UEFA imaju različita razmišljanja glede nastavka nogometne sezone?

“To nisu službeni stavovi ni FIFA-e i UEFA-e već su to dva razmišljanja pojedinaca koji rade za te organizacije. Surađivao sam s obje organizacije koje jako brinu za zdravlje igrača i to im je na prvom mjestu, a u konačnici odluka neće ovisiti o njima već o vladama pojedinih država.”

Kolike su šanse da se ipak nastave nogometna natjecanja?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“To će ovisiti o nacionalnim vlastima i epidemiološkoj situaciji. Najviše teškoća imat će zemlje koje su najteže pogođene zarazom, a manje, među kojima je i Hrvatska, će imati one zemlje koje nisu imale takve brojke. Hrvatska se s puno optimizma može posvetiti pripremama za nastavak prvenstva.”

S obzirom da je nogomet kolektivni sport s puno kontakata, koliki je tu rizik od zaraze za vrijeme jedne utakmice?

Izvrsno pitanje. Ako govorimo samo o igri, šanse da se igrači zaraze su minimalne. Nijemci su napravili istraživanje i došli do zaključka da se igrači u razmaku manjem od jednog metra tijekom utakmice nalaze u prosjeku svega 18 sekundi, te da je najdulji takav kontakt jednog igrača trajao tri minute. Kao što znamo da bi opasnost od zaraze postojala takav kontakt potreban je trajati dulje od 15 minuta.”

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ako same utakmice nisu problem, što bi moglo biti?

“Bojimo se svlačionica gdje u zatvorenom prostoru boravi mnogo ljudi. Stadion je problem. Sjećamo se one notorne utakmice između Atalante i Valencije koja se smatra okidačem za širenje zaraze. To želimo izbjeći. Osim toga igrači nakon utakmica moraju doći kući i družit se sa svojim obiteljima. To je rizik. O tome moramo misliti u trenutku kada odlučimo krenuti s nogometom.”

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.