Logika Ante Tomića: Nakon što je ‘nahvalio’ Blanku Vlašić iskreno zabrinuti Ante Tomić okrenuo se dječačkoj ljubavi – Dinamu!

Foto: fah

Iako nikad nije bio naročito sportski tip kontroverzni novinar, kolumnist i književnik Ante Tomić posljednjih dana ozbiljno se, koliko on može biti ozbiljan, dohvatio sporta.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Okušao se najprije u atletici, pokušavajući imitirati hrvatsku sportsku heroinu Blanku Vlašić nastojao je preskočiti barem dva metra u vis, ostao je čvrsto ukopan na zemlji, dok su mu mislili lebdjele u oblacima.  Vrlo su ga brzo prizemljili brojni hrvatski sportaši koje je zgrozio, kao i većinu hrvatske javnosti, primitivnim i vrlo ružnim ispadom kroz kolumnu u Slobodnoj Dalmaciji, kojom se zapravo pokušao kroz lažnu satiru obračunati s proslavljenom hrvatskom sportašicom.  Sportaši, koji su stali u zaštitu Blanke Vlašić istjerali su Tomićev način “satire” na čistinu, suočivši se s debaklom u atletici “popularni” “splitski” književnik i Hribarov miljenik okrenuo se nogometu, nadajući se da će u godinama u kojima je, a otprilike ima godina kao i Zoran Milanović, još jedan autohtoni predstavnik civilizirane i kulturne hrvatske javne scene, ostvariti značajniju karijeru kao nogometaš.

Nije, to naravno, napravio bez pomnog razmišljanja, iako Tomiću nikad novac nije bio važan, osim ako on nije dolazio kroz kulturne institucije ove države. Naime, u nogometu se ipak još uvijek, nažalost, puno bolje zarađuje.

S pedesetak godina na leđima Tomić je otkrio u sebi dječaka te je shvatio da je zapravo u djetinjstvu navijao za Dinamo. Ne za Crvenu zvezdu, kako mu neki zlobnici žele podmetnuti.  Dakle, u novoj “sportskoj” kolumni osvrnuo se Tomić na Dinamo i njegove navodne financijske probleme, ali one probleme koji će tek, kako tvrdi, doći za koju godinu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Za koju godinu igrači Dinama će na gostovanja Lige prvaka ići autostopom ili će se švercati vlakom“, piše Ante Tomić. Ovakav naslov, koji je ipak dio uredničke slobode novine za koju piše, ali je isto tako izvučen iz članka, implicira da će Dinamo za koju godinu na gostovanja Lige prvaka ići autostopom ili će se švercati vlakom, odnosno da neće imati novaca za put.

Kako u većini članaka Ante Tomića, koje ponekad možemo pomalo pretenciozno nazvati kolumnama, kao što i nazivamo, nedostaje logike tako je posljednja kolumna “promašila cijeli balun.” Naime, zašto? Odvjetnik Marijan Hanžeković, koji preko svog odvjetničkog ureda sustavno pokazuje puno razumijevanje za probleme hrvatske sirotinje, koja je najmanje kriva što je sirotinjom postala, član je Skupštine Dinama, ujedno na čelu EPH i pučki rečeno gazda Ante Tomića. Drugim riječima, ako Hanžeković ima novaca za Tomićeve kolumne vjerojatno će imati koju kunu za vlak kako se “njegovi” Dinamovci ne bi morali švercati kada budu putovali prema Londonu, Berlinu, Barceloni ili Torinu. Ako pak put Dinamovce nanese prema Beogradu ili Požarevcu, što je realno govoreći nemoguće u kontekstu nastupa u Ligi prvaka,  vjerujemo da će Ante Tomić kao dokazani splitski humanitarac pokrenuti humanitarnu akciju kako hrvatski prvak ne bi autostopom morao putovati na utakmicu koja u slučaju pozitivnog rezultata može donijeti, osim zadovoljstva uspjehom, pristojnu svotu novaca u klupsku blagajnu čime bi se stekle pretpostavke da se novac koji bi Dinamu Tomić donirao Tomiću i vrati. Sasvim sigurno bi Dinamov najvjerniji navijač u Požarevcu bio potencijalni donator Ante Tomić. Na kraju krajeva, uvijek se u slučaju neimaštine Dinamo može obratiti HAVC-u Hrvoje Hribara, dakle, humanitarnoj udruzi koja je u nekoliko navrata pomogla čak i Anti Tomiću. U HAVC-u su uvijek bili slabi na sirotinju.

Druga, čista matematička nelogičnost u Tomićevim kolumnama, u kojima izražava zabrinutost, iskrenu dakako, je ona jednostavna. Ponekad je logika jednostavna pa je teško dokučiti njen smisao. Naime, klub koji izbori  Ligu prvaka, s obzirom na milijune koje u tom slučaju dijeli Uefa, nema nikad problema s prijevozom, pa čak i ako je zadužen kao EPH u vrijeme Nine Pavića, a prije po dobru poznatih predstečajnih nagodbi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Inače, Dinamo bi autostopom na gostovanje u Ligi prvaka trebao putovati jednog “maglovitog novembarskog jutra.” Uz činjenicu da je miljenik hrvatskih kulturnih institucija Ante Tomić pokazao se i kao vrstan poznavatelj hrvatskog jezika.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.