Mamić ispričao kako je tekla borba za povatak imena Dinamo

Foto: fah

Dinamo danas objavljuje kratki film u kojemu Zdravko Mamić otkriva pozadinu povratka imena, onome što joj je prethodilo, kako je tekla borba, kako je priča završila.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“… Jednom prilikom, Dinamo je igao protiv Auxerrea u Kupu UEFA-e. Noć uoči utakmice bio sam gost na talk showu Radija Cibona. Puno me navijača zvalo i ja sam im rekao da ću sve učiniti da sutra prije utakmice pustimo Dinamovu himnu s razglasa. Došao sam u klub i predao kasetu tadašnjem glasnogovorniku Ivanu Rotimu i rekao: “Izvoli pustiti himnu Dinama navijačima na stadionu.” Tada sam bio direktor kluba. Sat vremena prije utakmice u klub ulazi kolona ljudi koju predvodi Ćiro Blažević. Paralelno s njime je predsjednik Tuđman i još petanestak ljudi. I odjednom Ćiro krene prema meni i teatralno počne vikati: “Što si ti umišljaš? Ti ćeš ignorirati poglavarove odluke?” Vidio sam da drži kasetu u ruci… Bio je to prvi, neuspjeli pokušaj da se predsjedniku dr. Franji Tuđmanu predstavi ideja o povratku Dinama”, priča Mamić, prenose Sportske novosti.

“Onda se dogodila druga prilika… On je kartao s prijateljima Gojkom Šuškom, liječnikom Velimirom Šimunićem i Suadom Rizvanbegovićem. A mi smo bili sa strane. Bio je Branko Mikša, tada gradonačelnik Zagreba i libling predsjednika Tuđmana i još nekoliko ljudi. Svi smo čekali Ćiru da startamo u akciju oko Dinama. I ulazi Ćiro, predsjednik ga pita, očito je imao informacije što se događa: “Je li, Ćiro, imaš li ti neke veze s ovom pričom oko imena?” A Ćiro koji je došao s istim zadatkom kao i mi, kaže: “Tko ja, predsjedniče, nemam pojma!” I Tuđman je rekao: “Onda smo to apsolvirali!” A Ćiro kaže: “Naravno, predsjedniče!” A onda je Mikša kazao: “U, Ćiro, jesi se borio…” Prišao sam mu i rekao: “Predsjedniče, mogu li Vam nešto reći? Vama svi lažu. Mi smo se svi okupili da vam objasnimo što se događa na terenu, da narod želi da se ime Dinamo vrati, to smo vam htjeli reći. U prvoj sekundi je akcija propala, jer ste prozreli Ćiru, a on je jedan od nas.” On je stisnuo šake, lupio po stolu i kaže mi: “I ti si na liniji London – Bruxelles – Manolić…” Rekao sam mu: “Ja Vam samo kažem što navijači misle!”, opisao je

Treća je bila kad je Tuđman već bio bolestan, u bolnici.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Organizirao sam da se sastanu vrlo moćni ljudi. Ivo Pukanić i Tomislav Židak, čija je riječ u medijima bila jako važna, zatim poduzetnik Željko Šelendić, koji je bio prijatelj sa Zlatkom Canjugom, predsjednikom Dinama… Do te večere bili smo zakleti neprijatelji… Rekli smo Canjugi da je jedini način da preživi i on i Dinamo da vratimo ime Dinamo i da se ja vratim u IO kluba. On se složio… Najveći sam obol dao, to je bila moja izmišljotina, iskoristio sam poznavanje terena, slabosti u kojima je bio tada Canjuga, uključio sam sve moje prijatelje do kojih je on držao. Zeko je bio taj koji je formalno izišao iz kluba i priopćio to ljudima. Zeku sam prije toga ja doveo iz Grčke, ja sam ga vratio za sportskog direktora…”, ispričao je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.