Mario Hezonja izabran kao 5. izbor na draftu od strane Orlando Magica!

Hrvatski košarkaški reprezentativac Mario Hezonja odlazi u NBA gdje će igrati u dresu Orlando Magica, koji su ga kao peti izbor odabrali na ovogodišnjem NBA draftu (na dnu članka je objašnjenje “drafta”). Hezonja je tako postao najviše rangirani Hrvat na NBA draftu ikada, do sad je najbolji bio Dario Šarić kao 12. izbor prvog kruga.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Mario Hezonja je tako postao drugi Hrvat koji će nositi dres legendarnog kluba s Floride, a prije njega plavo-bijele pruge nosio se Gordan Giriček. Pisali smo na portalu Narod.hr o Hezonji kao velikom potencijalu na ovogodišnjem draftu, a naše prognoze su se i ostvarile jutros oko 2 sata.

Odlazak Hezonje u Orlando nije neočekivan, a i sam je igrač kroz nekoliko intervjua spomenuo Floridu kao jednu od poželjnijih destinacija. Magicu je pak trebao tip igrača kao što je naš Mario, dugo su ga pratili i odlučili ga je dovesti već ove godine. Hezonja je odličan izbor kad je Magicu u pitanju jer se radi o momčadi kojoj nedostaje širine u vanjskom šutu, a Hezonja tu svakako može ne samo pomoći, nego biti i prevaga.

Inače, Hezonja je jedan od rijetkih igrača koji nije bio u Brooklynu za vrijeme drafta, a sve je “kriva” Barcelonina koja je u četvrtak imala trening pa zajedničku večeru te Hezonja nije stigao do New Yorka, iako smo mislili da će već u srijedu nakon trećeg poraza u finalu od Real Madrida biti slobodan.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kao prvi izbor na draftu izabran je Karl-Anthony Towns sa sveučilišta Kentucky. Towns je ono što su Timberwolvesi trebali i tražili, pravi centar koji odmah može dati doprinos stoga je ova odluka Minnesote bila i očekivana, a igrač je neko vrijeme uoči drafta trenirao u njihovom kampu.

Lakersi su se dvoumili između razigravača s Ohio Statea D’Angela Russella ili Jahlila Okafora svojevremeno MVP Svjetskog prvenstva do 17 godina, gdje je Hezonja bio proglašen drugim najboljim igračem. LA Lakersima je razigravač bio potreban i nisu htjeli propustiti priliku u liku ambicioznog Russella.

Okafor je tako bio dostupan kao treći izbor, a Lakersi su time pokvarili planove Philadelphia Sixersima koji su željeli Russella, a sada su u situaciji da imaju tri visoka igrača Okafora, Embiida i Noela. Sve upućuje na skori trade…

Navijači Knicksa nadali su se razvikanom Justiseu Winslowu, valjda im nije dovoljno igrača poput Anthonyja, ali legendarni Phil Jackson ih je sve iznenadio te je uzeo 213 cm visokog Latvijca Kristapsa Porzingisa, koji je uz Hezonju bio najbolje rangiran Europljanin.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Što je to NBA draft i kako funkcionira?

NBA draft ili “izbor” je godišnji događaj u kojem 30 klubova NBA lige (29 iz SAD-a i 1 iz Kanade) mogu izabrati igrače koji žele igrati u ligi. Običaj je da se igrači biraju sa fakulteta, ali je u zadnje vrijeme sve veći broj srednjoškolaca i međunarodnih igrača. Draft je trenutno jedini način da igrači igraju u NBA-u, tako da, ako su jednom izabrani i napuste ligu, u istu se mogu vratiti bez ponovnog drafta.

NBA draft je podijeljen u dva kruga. Za pravo prvog izbora natječe se 14 NBA momčadi koji se nisu plasirali u doigravanje protekle sezone. Ove momčadi sudjeluju u izvlačenju, čime se određuju prva tri izbora. Ostalih 11 bira se na osnovu omjera pobjeda i poraza prethodne sezone, od najlošijeg do najboljeg.

Nakon toga 16 klubova koji su igrali doigravanje biraju također prema omjeru, od najlošijeg do najboljeg. Dobiveni redoslijed se prenosi i u drugi krug. Igrači koji u godini drafta ne napune 19 godina ne mogu sudjelovati u draftu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.