Matematičarka s Cambridgea bez kluba i trenera uzela zlato na Olimpijskim igrama

epa09363818 Anna Kiesenhofer of Austria wins the Women's Road Cycling race of the Tokyo 2020 Olympic Games at the Fuji International Speedway in Oyama, Japan, 25 July 2021. EPA/CHRISTOPHER JUE

Anna Kiesenhoffer ime je koje će se pamtiti nakon Olimpijskih igara jer ona je jedna od rijetkih koji prije njih nisu bili poznati u svijetu sporta.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prije pet godina osvojila je prvi amaterski turnir u Španjolskoj, u 25. godini života, zatim je potpisala profesionalni ugovor s klubom Lotto Soudal Ladies, ali je 2017. godine odustala od bavljenja sportom. Dvije godine kasnije vratila se kao amaterka.

Na Igre je stigla bez ugovora s profesionalnim klubom, ali i bez trenera, sama se pripremala, bez razmišljanja o medalji.

“Prije sam imala trenere, a sad sve radim sama. Treniram, brinem se o prehrani i oporavku. Napravila sam si plan utrke. Točno sam znala kako ću startati, gdje ću pokušati napasti konkurenciju i što ću jesti uoči utrke”, poručila je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U zadnju etapu utrke uz nju su ušle još četiri biciklistice. One su mislile da se borba za medalje vodi samo između njih i uopće nisu ni znale da je Kiesenhofer ispred njih. U jednom trenutku imala je prednost od čak pet minuta.

Tko je Kiesenhofer?

Najveća zanimljivost je da je Kiesenhofer diplomirana matematičarka s Cambridgea. Prije osam godina stekla je zvanje doktorice znanosti na Sveučilištu u Barceloni, a kako je provela istraživanje o utjecaju vrućine na ljudsko tijelo pod naporom, jedan dio javnosti smatra da se zbog toga na teške uvjete u Tokiju pripremila puno bolje od konkurencije.

“Čim sam na cilju znači da sam spremna i da želim pobijediti, ali isto tako sam realna. Prije Igara sam analizirala svoje šanse i bila bih zadovoljna da sam ušla među 25 najboljih. Ovo mi je i dalje nezamislivo, da sam uzela zlatnu medalju. Ne želim profesionalnu karijeru, bez obzira na uspjeh. Želim uživati u biciklizmu i mislim da ću voziti probne vožnje”, rekla je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.