Ministar Goran Marić o pobjedi Vatrenih: ‘Kraljevstvo nogometa na koljenima!’

Foto: fah

“Riječi se ne mogu probiti pred emocijama, vidim dok zapisujem ove retke nakon sinoćnje utakmice Hrvatske i Engleske. Čini mi se da nakon ove čudesno blistave pobjede hrvatskih mladića, neću zapadati u skepsu da Hrvatska ne može bolje u svakom smislu! Danas me prolazi ushit, lakoća, osjećaji slični onima iz kolovoza 1995. kad su hrvatski branitelji oslobodili okupiranu Hrvatsku.” – napisao je ministar državne imovine Goran Marić na svom facebook-profilu nakon sinoćnje veličanstvene pobjede hrvatske nogometne reprezentacije nad Engleskom u polufinalu Svjetskog prvenstva, te nastavio:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Nema razloga za suzdržanost priznanja, zahvale, poštovanja, pohvale: Zlatko Dalić je ključna razlika ovog povijesnog događaja za hrvatski nogomet, za hrvatski narod, za Hrvatsku. To je čovjek vjere u Boga i povjerenja u ljude! Ne samo povjerenja u ljude, već u svoje igrače, u Hrvatsku! Osoba koja predstavlja ono što Hrvatskoj toliko treba danas. Vjere u sebe, svoje mogućnosti, obnovu, uzdignuće, perspektivu! Zlatko je Dalić čovjek vjere koju očituje riječima, gestama, radom! Čovjek koji zna i primjenjuje Sirahovu gnomu Što si veći to budi ponizniji. I onu poznatu Aristotelovu: U porazu se ne ponizi, u uspjehu ne uzvisi! Zlatko Dalić nije čovjek poze, praznine, teatralnosti, nije čovjek podvala.

Jesmo i svjesni trenutka ove zrelosti?!

Uz ovaj događaj treba primijetiti dvije znakovite činjenice. Prva je da je lijepo, da je čast igrati u polufinalu svjetskog nogometnog prvenstva s takvom jednom nogometnom velesilom i nacijom. Zamislite, kakva je onda druga činjenica pobijediti takvu nogometnu naciju, pobijediti Kraljevstvo nogometa – Englesku.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pobjeda hrvatske nogometne vrste nad Kraljevstvom nogometa velik je dar svima nama, domovinskoj i iseljenoj Hrvatskoj. Velik je to povijesni uspjeh i velika, dragocjena i trajna poruka i pouka Hrvatskoj. Onoj navijačkoj Hrvatskoj, svakako. Ali naročito, i nadasve, onoj akademskoj, političkoj, gospodarskoj, kulturnoj, obrazovnoj. U rukopisu i naravi te poruke stoji znanje, mudrost, poniznost, zahvalnost, poštovanje, povjerenje … A iznad svega, u jednostavnosti ovog očitovanja stoji domoljublje u svom punom konstitucijskom značenju! Stoji nedvosmislena vjera čovjeka koji nas je nadahnuo i potaknuo da i mi njemu vjerujemo! Jednako tako, uspjeh u Rusiji je, prije svega, potvrda važnosti izbora pravog čovjeka na pravo mjesto. Čovjeka koji je prenio osjećaj sigurnosti i domoljublja na igrače, a koji su uzvratili neviđenim odnosom i srcem za Hrvatsku, koji su doveli ime Hrvatske, i ime svakoga od nas, na na vrata pobjednika.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zlatko Dalić, čovjek je koji je sve to prenio u svojim porukama, i nadasve ostvario na terenu. I nedvosmisleno i jedinstveno poručio i ponovio pred našim očima, i očima Svijeta, u kratkom razgovoru nakon pobjede: Hvala igračima! Kad smo počeli, ja sam gurao njih. Sad oni guraju mene. Napravili su povijest. Hvala Hrvatskoj! Hvala Bogu! Ovo je bilo za Hrvatsku. Ovo je poruka za Svijet! Bog nas je nagradio!

Jesmo li svjesni trenutka ove zrelosti?! Može li Hrvatska biti zrela na razini svojih potencijala, svojih očekivanja i potreba svojih ljudi? Trenutak je to uvidjeti i primijeniti razumijevanjem poruke hrvatskog nogometnog mudraca Zlatka Dalića s moskovske arene Lužnjik 11. srpnja 2018.”

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.