Nakon 34 godine čuvar uspomena vratio se kući: Kultni Golf pred spomen pločom Dražena Petrovića na Baldekinu

Foto: Facebook

Kultni bijeli Golf, kojim je KK Bosna u svoje redove htjela prije 34 godine ”namamiti” Dražena Petrovića, vratio se tamo gdje mu je i mjesto, u Šibenik, na Baldekin. Radi se o Gofu jedinici koji je prije tridesetak godina bio za one prilike novi, sjajni automobil.  I danas izgleda sjajno, kao da je vrijeme stalo.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Vratimo se u davnu prošlost

Sve se odigralo davne 1983. godine Dražen je, prema pisanju tadašnjih medija i prema onome što danas znamo, trebao iz Šibenika otići u Sarajevo, u KK Bosnu. Čekao se završetak finala Prvenstva Jugoslavije između Draženove Šibenke i Bosne. Tadašnji šef Bosne Stjepan Grubnić poslao je hrvatskom košarkaškom Mozartu TAS-ov Golf jedinicu, sve je, navodno bilo spremno, praktički gotovo.

Međutim, sve se vrlo brzo zakompliciralo nakon legendarnog i kultnog finala jugoslavenskog prvenstva.  Šibenika je nakon drame dobila Bosnu 83-82, Dražen je zabio 40 koševa, niti jednu tricu budući kako je trica tek kasnije uvedena, ujedno bio je strijelac i ključnih slobodnih bacanja koja su o dosuđena nakon prekršaja koji se navodno dogodio poslije isteka vremena. Bosna se žalila, Savez je žalbu Bosne uvažio, naredio igranje nove utakmice, što Šibenka nije željela prihvatiti. Ostalo je povijest…

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dražen zbog toga, naravno, nije otišao u Bosnu već u Cibonu, s hrvatskim klubom pokorio je Europu, s reprezentacijom Hrvatske osvojio srebro na Olimpijskim igrama u Barceloni davne 1992. godine. A onda je došao kobni 7. lipanj 1993. i kišni dan u Njemačkoj.

No, vratimo se za trenutak u 1983., Draženov tata, Jole, otišao je platiti Golf u Sarajevo, koji je tako ostao u obitelji. Dugo nakon Draženove smrti mama Biserka vozila je bijeli Golf, prepun uspomena, koji je na kraju puta danas stigao pred Draženovu spomen ploču na Baldekinu kako bi ostao čuvati uspomenu na nikad prežaljenog hrvatskog Mozarta – Dražena Petrovića.

“To je šibenska priča i ona u Šibeniku mora završiti”, rekla je nedavno majka najboljeg hrvatskog košarkaša svih vremena, Biserka Petrović. I u pravu je, Dražen je u svoje vrijeme ispričao najljepšu i bezvremensku priču, priču za sve generacije,  o mladosti, o sportu, o gradu, o zemlji…

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.