Njemačkoj četvrti naslov svjetskog prvaka, u finalu protiv sjajne Argentine pogodak odluke u 113. minuti

Njemačka nogometna reprezentacija osvojila je svoj četvrti naslov svjetskog prvaka. U finalnoj utakmici svjetske smotre u Brazilu Nijemci su nakon produžetaka pobijedili Argentinu s 1-0, a jedini pogodak postigao je Gotze u 113. minuti nakon sjajnog prodora i asistencije Schurlea.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Iako je finalna utakmica bila lišena pogodaka u regularnih 90 minuta, slobodno se može reći da smo svjedočili izvrsnoj, iako opreznoj, utakmici u kojoj su obje momčadi imale svoje šanse, čak bi se moglo reći da su Argentinci imali i više prigoda. Doista, Argentina se izvrsno postavila protiv blagog favorita, Njemačke, češće je prijetila, postavila se čvrsto i autoritativno u obrani i sredini i Njemačka je dugo čekala svoju prigodu i na kraju je dočekala.

Iako će se Argentinci sigurno žaliti na događaj iz drugog poluvremena kada je njemački vratar neuer izvan kaznenog prostora u jurišu na jednu loptu teko faulirao Higuaina. Talijanski arbitar Rizzoli dosudio je prekršaj u napadu Higuaina što je uistinu bila pogrešna odluka. Ako je tko u toj situaciji naprvio prekršaj bio je to vratar, no da je to Rizolli sudio morao bi po pravilima i isključiti Neuera.

Sveukupno, Njemačka je apsolutno zaslužila naslov prvaka, napose nakon izvrsne partije u polufinalu kada je razmontirala Brazil čak sa 7-1. Opet, Argentina je pružila svoju najbolju partiju na ovome prvenstvu baš u finaln utakmici i da je pobijedila u ovoj završnoj utakmici ne bi bilo nezasluženo. Što samo dokazuje kako je ova finalna utakmica bila dobra i zanimljiva.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Utakmica je počela poprilično oprezno, Nijemci su više držali loptu u nogama, ali Argentina je u napadu bila goropadnija. Dosta dugo se čekala prva zanimljiva situacija, potom su se počele redati ako na filmskoj traci. U 21. minuti Hummels je gadno pogriješio, vraćajući loptu svom vrataru Neueru dodao je Higuainu koji sam sam sjurio prema njemačkom golu. Očekivao se pogodak, no Higuain je reagirao poput početnika, zacijelo i sam iznenađen takvom poklon loptom.

Nakon pola sata bespoštedne borbe dogodio se i pogodak koji je opravdano poništen zbog zaleđa. Lavezzi je postigao pogodak nakon sjajnog proigravanja Messija, i zaista je bio u zaleđu. Makar, on nije primjetio signaliziranje pomoćnog suca pa je tako dvadesetak sekundi slavio pogodak koji je bio poništen.

Koju minutu kasnije u samo tri dodavanja Messi je stigao s loptom pred Neuera, realizaciju je spriječio požrtvovnim bacanjem Schweinsteiger. Nijemci su uzvratili preko Schurlea, vratar Romero je sjajno intervenirao. Utakmica je dobijala na ritmu, a sve je raspoloženiji bio Messi koji je u 40. minuti prodro sve do vratara Neuera, ubacio u sredinu gdje je malo zakasnio Lavezzi. Pred kraj prvog poluvremena Kroos je tukao s dvadesetak metara, no vratar Romero bio je posve siguran.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Odmah na početku drugog dijela Messi je došao usamljen ispred Neuera, bila je to mat situacija za njemačkog vratara, tukao je ponajbolji svjetski nogometaš, pokraj vratiju. Bila je to najbolja prigoda na utakmici, sigurno. To je bila situacija koja se morala iskoristiti.

Izgleda da je talijanski arbitar Rizzoli teško pogriješio kad nije isključio njemačkog vratara Neuera kada je srušio koljenom Higuaina i to izvan kaznenog prostora. Štoviše, talijanski sudac dosudio je prekršaj Higuaina u napadu, što je ispalo apsurdno.

Argentina je i dalje izgledala opasnije, a Njemačka se svesrdno trudila, ritam utakmice bio je silan, no pogodaka nije bilo, iako suse bilježili još pokušaji Kroosa i Messija. Moralo se ići u produžetke.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

I tek što su počeli produžeci Nijemci su imali svoju najveću šansu, u prigodi je bio Schurle, tukao je iz blizine prema argentinskim vratima, no Romero koji je u Monacu pričuva našem Subašiću bravurozno je obranio taj udarac. Samo koji trenutak kasnije Palacio je pokušao lobati Neuera, neuspješno, nakon tog promašaja kompletna argentinska momčad se primila za glavu.

U 113. minuti dogodio se pogodak odluke, Schurle je proigrao isturenog Gotzea, s desne strane vratara Romera ovaj je nogometaš pažljivo naciljao daljnji kut i pogodio. Pokazalo se staro nogometno pravilo, što više utakmica odmiče Nijemci su uporniji i uspješniji. A Argentincima su se osvetili brojni promašaji iz zaista finih, izrađenih šansi…

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.