Optimizam Zlatka Dalića s pokrićem i borba Vatrenih za 3. mjesto?

Zagreb, 14.10.2020 - Utakmica Lige nacija između reprezentacija Hrvatske i Francuske. Na slici Nikola Vlašić, Ivan Perišić i Josip Brekalo slave postignuti zgoditak. foto HINA/ Damir SENČAR/ ds

Hrvatska nogometna reprezentacija nakon poraza u Zagrebu, na Maksimiru od Francuske, u utakmici u kojoj je odigrala vrlo dobru utakmicu, definitivno neće na Final Four Lige nacija. No zato je vrlo blizu ostvarivanju osnovnog cilja, ostanka u prvom razredu novog UEFA-inog natjecanjima, tamo gdje je, kako smo i vidjeli sinoć na Maksimiru, Vatrenima mjesto. Već u idućem kolu sve bi zapravo moglo biti odlučeno.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Uoči utakmice izbornik Zlatko Dalić uporno je najavljivao prvu, povijesnu pobjedu nad Francuzima, iako se to nije dogodilo još jednom se potvrdilo kako je optimizam Zlatka Dalića optimizam s velikim pokrićem. Svjetski prvaci su se provukli na Maksimiru te su slavili 2:1. Hrvatska je promašivala ono što se u takvoj utakmici ne smije promašiti, a Francuzi su zabili skoro sve. Tako se ne može pobijediti prvake svijeta, ali bit će prilike.

Dobra je vijest činjenica da je Portugal kod kuće nanio četvrti poraz Šveđanima (3-0). Dakle, nakon 4. kola, još dva kola do kraja ovog ciklusa Lige nacija, Francuzi i Portugalci imaju deset bodova, Hrvatska tri, a Švedska je bez bodova.

Što će ovaj poraz značiti za “Vatrene” uoči završna dva kola koja se igraju 14. i 17. studenoga?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prije svega, nakon ovoga kola jasno je da smo izgubili šanse da se dokopamo prvog mjesta, što je bio slučaj u prošlom izdanju, kad smo poveli protiv Engleske na Wembleyu i bili 12 minuta udaljeni od osvajanja skupine i završnog turnira. Skupinu će osvojiti ili europski ili svjetski prvak, Portugal ili Francuska.

Hrvatska će sa Šveđanima u borbu za treće mjesto koje jamči ostanak u elitnom razredu A Lige nacija za iduće izdanje 2022/23. I dobro je što je u nedjelju na Maksimiru došla do pobjede protiv Skandinavaca, koji su nam od početka mirisali kao konkurent za izbjegavanje začelja.

A baš će iduće kolo 14. studenoga donijeti sudar Švedske i Hrvatske na Friends Areni u Solni. Hrvatskoj bi, dakako, odgovarao i remi. Hrvatska bi tako zadržala tri boda prednosti pred njima, a prvi je Uefin kriterij za razdvajanje bodovno izjednačenih momčadi – međusobni omjer.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dakako da bi nam odgovarala i pobjeda, koja bi nam koristila tek za Fifin koeficijent, ne i otvorila šansu za borbu za drugo mjesto u skupini jer su nam već sad Portugalci i Francuzi odmakli sedam bodova.

Izgubimo li od Švedske, tu onda kreću komplikacije. Vjerojatno bi odlučivalo posljednje kolo u kojem Hrvatska na Poljudu dočekuje Portugal, a Švedska ide na noge Francuzima u Parizu. Ovisno o rezultatu u Solni, morali bismo ganjati bolji rezultat od Švedske.

Tada nam protiv Portugala ne bi igrala ni pobjeda ako bi Švedska pobijedila u Parizu, a bude imala bolju gol-razliku u međusobnim dvobojima, piše portal 24 sata.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dakle, još je puno kombinacija, a ona najjednostavnija glasi: ne izgubiti u Švedskoj i za dvije godine, nakon Svjetskog prvenstva u Kataru, opet će Vatreni igrati protiv najboljih europskih reprezentacija. I ispuniti prvi cilj našeg izbornika Zlatka Dalića.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.