Site icon narod.hr

Osvojili sve što se osvojiti moglo: Rezultati Blanke Vlašić i sportaša koji su je podržali bude strahopoštovanje

Foto: fah

Iako živimo u demokratskoj zemlji nažalost ponekad ne izgleda tako, ponekad se čini da neki imaju veća prava od nekih drugih, ponekad se čini kao da živimo u totalitarnom sustavu s obzirom na sve ono što neki moraju prolaziti zbog svojih uvjerenja, stavova ili jednostavno, samo zato što su vjernici i to žele javno svjedočiti. Kao da se neke stvarni nisu promijenile, kao da smo ostali zarobljeni u nekom vakumu, u osamdesetim godinama prošlog stoljeća, iako je Berlinski zid odavno pao neki se zidovi još nisu srušili.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zbog činjenice da je vjernica i da o tome govori javno, pritom nikoga ne vrijeđa niti omalovažava, naprotiv, na udaru se našla i jedna od najboljih hrvatskih sportašica svih vremena Blanka Vlašić. U njenu zaštitu stali su brojni sportaši koji podižući glas žele samo ono što je u demokraciji normalno, dakle, da ljudi svoju vjeruju, svoje osjećaje, iznose slobodno, a da zbog toga ne budu izvrgnuti javnom linču.

“Zadnjih smo dana svjedoci nevjerojatne hajke na Blanku, kako u dijelu medija i nekih kolumnista, tako u još većem dijelu mrziteljskih komentara uglavnom nepotpisanih pojedinaca. Hrvatsko društvo je očito duboko podijeljeno i to ne samo u vrhovima politike, nego i u svakoj pori društvene zajednice”, navode hrvatski sportaši, hrvatske sportske legende, nakon napada koji su prevršili svaku mjeru.

“Bez obzira je li javna osoba katolik, musliman, židov, pravoslavac ili pripadnik bilo koje druge vjere mora imati pravo javno izreći svoje uvjerenje i svoj stav. Blankino je pravo da govori o svojim sportskim uspjesima, ali i o svojoj vjeri. Blankino je pravo da očekuje da se sankcionira svakoga tko joj to pravo oduzme”, apelira preko 50 sportaša . Također traže da se njih koji su nekad bili ili još uvijek jesu aktivno u sportu “zaštiti od mržnje i omalovažavanja bilo koje vrste.”

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Popis sportaša koji su podržali Blanku ima preko 50 imena, te posebno upozoravaju na tekst kontroverznog splitskog novinara, književnika, Ante Tomića. Tomić se pita, a pritom i perfidno vrijeđa, “Što će Bogu olimpijska bronca u skoku u vis? Da je htio, mogao je valjda uzeti zlato.”

U nastavku donosimo tko su sportaši koji su joj pružili podršku i njihove najveće uspjehe. Vidjet ćete i sami da se radi o sportašima koji su, ukratko rečeno, osvojili sve što se osvojiti moglo.

1. Franjo Arapović
Bivši hrvatski košarkaš, reprezentativac hrvatske i jugoslavenske košarkaške reprezentacije vlasnik je dva srebra s Olimpijskih igara iz Seoula i Barcelona, te dvije bronce – jedne sa Svjetskog prvenstva, te druga s Europskog prvenstva.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

2. Teo Čizmić
Teo Čizmić bivši hrvatski košarkaš koji je nekoliko puta s Jugoplastikom osvajao Kup europskih prvaka.

3. Dubravko Šimenc
Dubravko Šimenc je bivši hrvatski vaterpolist koji je vlasnik zlata s Olimpijskih igara u Seoulu, te srebra iz Atlante 1996. godine.

4. Slavko Goluža
Slavko Goluža je bivši hrvatski rukometni reprezentativac i trener koji je kao igrač ponosni vlasnik dva zlata s Olimpijskih igara u Atlanti i Ateni, zlata sa Svjetskog prvenstva u Portugalu, te srebra sa Svjetskog prvenstva u Tunisu, bronce s Europskog prvenstva iz Portugala, te dva zlata s Mediteranskih igara iz Languedoc-Roussilona i Tunisa. Osim toga, kao izbornik je osvojio broncu na Olimpijskim igrama u Londonu, broncu na Svjetskom prvenstvu u Španjolskoj, zatim broncu na Europskom prvenstvu u Srbiji i srebro na Mediteranskim igrama u Mersinu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

5. Stjepan Božić
Stjepan Božić je hrvatski boksač u supersrednjoj kategoriji koji je osvajao brojne naslove prvaka.

6. Vedran Đipalo
Vedran Đipalo je hrvatski boksač koji ima nekoliko osvojenih bronci, s Europskog amaterskog prvenstva u Puli, zatim u Cagliarija, Pečuha, Dublina i s Mediteranskih igara u Almeiri.

7. Dražen Anzulović
Dražen Anzulović je hrvatski košarkaški trener i bivši košarkaš.

8. Marija Anzulović
Marija Anzulović je odbojkaška trenerica.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

9. Josip Sesar
Josip Sesar je hrvatski profesionalni košarkaš koji je bio najbolji igrač juniorskog EP 1996.

10. Renata Šašak
Bivša Fed Cup i WTA igračica, sudionica Olimpijskih igara, Los Angeles 1984, Europsko prvenstvo, Atena 1981. 1. mj., u mix paru sa B. Živojinović, 1. mj., u parovima sa M. Jaušovec, 1. mj., Mediteranske igre, Split 1979 i Casablanka 1983.

11. Slaven Rimac
Slaven Rimac je bivši hrvatski profesionalni košarkaš, te trener.

12. Nikša Prkačin
Nikša Prkačin je hrvatski profesionalni košarkaš koji je proglašen najkorisnijim igračem A-1 lige 2001./02.

13. Luka Žorić
Luka Žorić je hrvatski profesionalni košarkaš koji je bio najkorisniji igrač All-Star utakmice 2008.

14. Klaudija Bubalo
Klaudija Bubalo je bila hrvatska rukometašica. Ima dvije zlatne medalje s Mediteranskih igara u Ateni i Languedoc-Roussilona, te srebra s istih u Bariju.

15. Tomislav Paškvalin
Tomislav PaškvaliN je bivši hrvatski vaterpolist koji ima dva zlata s Olimpijskih igara u Los Angelesu i Seoulu, te zlato sa Svjetkog prvenstva u Madridu, zatim dva srebra s Europskih prvenstava u Sofiji i Strassbourga i zlato s Mediteranskih igara u Madridu.

16. Jelena Kostanić Tošić
Jelena Kostanić-Tošić je umirovljena hrvatska tenisačica koja iza sebe ima osam osvojenih naslova u parovima.

17. Zoran Primorac
Zoran Primorac je hrvatski stolnotenisač koji ima osvojeno srebro na Olimpijskim igrama u Seoulu, zatim čak tri srebra i tri bronce sa Svjetskih prvenstava, dva zlata, četiri srebra i sedan bronci sa Svjetskih prvenstava. Osvajač je tri zlata na Mediteranskim igrama, zatim tri srebra i tri bronce.

18. Ivana Brkljačić
Ivana Brkljačić je hrvatska atletičarka koja ima srebro s Finala svjetskog kupa u Stuttgartu.

19. Tamara Boroš
Tamara Boroš je hrvatska reprezentativka u stolnom tenisu mađarskog podrijetla. Vlasnica je bronce sa Svjetskog prvenstva u Parizu, zatim tri zlata s Europskih prvenstava, dva srebra i četiri broce. Osvojila je i tri zlata na Mediteranskim igrama, te jedno srebro.

20. Oliver Martinov
Oliver Martinov je bivši hrvatski veslač. Osvajao je jednom srebro i dva puta broncu na Svjetskim veslačkim prvenstvima.

21. Matej Mamić
Matej Mamić je bivši hrvatski profesionalni košarkaš.

22. Sandra Bošnjak
Sandra Bošnjak je hrvatska rukometašica.

23. Martina Zubčić
Martina Zubčić je hrvatska taekwondoašica koja je vlasnica bronce s Olimpijskih igara u Pekingu, te zlata, srebra i bronce s Europskih prvenstava u Rigi, Bonnu i Rimu.

24. Mile Smodlaka
Mile Smodlaka je hrvatski vaterpolist koji se može pohvaliti zlatom sa Svjetskog prvenstva u Melbourneu i dva srebra s Europskih prvenstava u Firenci i Kranju.

25. Ninoslav Saraga
Ninoslav Saraga je hrvatski veslač koji je vlasnik dvije bronce sa Svjetskih veslačkih prvenstava.

26. Ivan Grgat
Ivan Grgat je je hrvatski košarkaš i državni reprezentativac.

27. Tino Vegar
Tino Vegar je hrvatski vaterpolist i osvajač srebrne medalje na Olimpijskim igrama u Atlanti.

28. Goran Ivanišević
Goran Ivanišević je umirovljeni hrvatski tenisač, pobjednik Wimbledona 2001. godine. Na Olimpijskim igrama 1992. osvojio je broncu pojedinačno i u parovima s Goranom Prpićem. Bio je članom hrvatske teniske reprezentacije prilikom osvajanja Davis Cupa 2005. godine. Plasman karijere na ljestvici tenisača mu je drugo mjesto, ostvareno 1994. godine.

29. Ivan Buva
Ivan Buva je hrvatski košarkaš.

30. Marko Popović
Marko Popović je hrvatski profesionalni košarkaš.

31. Vladimir Miholjević
Vladimir Miholjević je hrvatski profesionalni biciklist. 11 godina za redom (1993. – 2004.) proglašavan je najboljim hrvatskim biciklistom.

32. Danira Bilić Nakić
Danira Bilić Nakić hrvatska košarkašica, osvajačica srebrne medalje na Olimpijskim igrama u Seulu 1988. godine. Supruga je hrvatskog rukometnog reprezentativca Zvonimira Bilića.

33. Žan Tabak
Žan Tabak je bivši hrvatski profesionalni košarkaš koji ima srebrnu medalju s Olimpijskih igara u Barceloni i brincu s Europskog prvenstva u Njemačkoj.

34. Davor Pejčinović
Davor Pejčinović je bivši hrvatski košarkaš .

35. Nika Fleiss
Nika Fleiss je hrvatska skijašica.

36. Damir Škaro
Damir Škarko hrvatski je boksač, političar i poduzetnik koji je osvojio broncu na Olimpijskim igrama u Seoulu.

37. Veljko Mršić
Veljko Mršić je bivši hrvatski košarkaš i reprezentativac, danas trener. Osvajač je bronce na Svjetskom prvenstvu u Torontu, te na Europskim prvenstvima u Berlinu i Ateni.

38. Božidar Jović
Božidar Jović je hrvatski rukometaš i osvajač zlata na Olimpijskim igrama u Atlanti, srebra na Svjetskom prvenstvu u Islandu i tkata na Svjetskom prvenstvu u Portugalu, te dva zlata na Mediteranskim igrama u Bariju i Tunisu.

39. Nikica Ljubek
Nikica Ljubek je hrvatski kanuist.

40. Matija Lukina
Matija Lukina je poznat kao prvak hrvatske u olimpijskom triatlonu.

41. Zdravko Miljak
Zdravko Miljak je je bivši hrvatski rukometaš, osvajač zlata u Münchenu 1972. godine.

42. Igor Bišćan
Igor Bišćan je hrvatski bivši nogometaš.

43. Jurica Golemac
Jurica Golemac slovensko-hrvatski je profesionalni košarkaš.

44. Damir Markota
Damir Markota je švedsko-hrvatski profesionalni košarkaš.

45. Nikša Kale Kina
Nikša Kaleb je hrvatski rukometni reprezentativac i osvakač zlata na Olimpijskim igrama u Ateni, te zlata i srebra na Svjetskim prvenstvima u Portugalu i Tunisu, i srebra na Europskom prvenstvu u Norveškoj.

46. Roko Tošić
Roko Tošić je hrvatski stolnotenisač.

47. Marko Arapović
Marko Arapović je hrvatski je profesionalni košarkaš, inače sin Franje Arapovića.

48. Miro Bilan
Miro Bilan je hrvatski profesionalni košarkaš.

49. Luka Babić
Luka Babić je profesionalni hrvatski košarkaš.

50. Petar Metličić
Petar Metličić je bivši hrvatski rukometaš, osvajač zlata na Olimpijskim igrama u Ateni, te zlata i dva srebra na Svjetskim prvenstvima, te srebra i bronce na Europskim prvenstvima u Norveškoj i Poljskoj.

51. Šime Fantela
Šime Fantela je hrvatski jedriličar. 2001. sa Igorom Marenićem u klasi 470 postaje svjetski juniorski prvak 2003., 2005. i 2007., a europski prvak 2005. godine. Godine 2008. osvaja 9. mjesto na Olimpijskim igrama, a 2009. postaje svjetski i europski prvak, te osvaja srebrnu medalju na Mediteranskim igrama. Na Olimpijskim igrama u Rio de Janeiru je u paru sa Igorom Marenićem u klasi 470 osvojio zlatnu medalju.

52. Alen Trepalovac
Alen Trepalovac je hrvatski košarkaš.

53. Dragan Jurilj
Dragan Jurilj je hrvatski taekwondoaš.

Tomić je zapravo zbog ljubomore izvrgnuo ruglu brončanu medalju hrvatske sportske heroine Blanke Vlašić, koja je unatoč teškim bolovima osvojila odličje na Olimpijskim igrama u Riju. I to je bit svega i razlog svih napada.

Zašto je Ante Tomić ljubomoran na Blanku Vlašić i kako je tata Joško rekao što je trebalo reći?

Nakon Janice, na meti Blanka: Index pronašao ‘slabu točku’ hrvatskim sportašima u Riju – mole se Gospi!

Indexov Matija Babić Blanku Vlašić nazvao ‘vjerskim fanatikom ispranog mozga’

Hrvatski sportaši traže zaštitu Blanke Vlašić: ‘Maliciozni komentari kolumnista koji svoju isključivost pakiraju u celofan demokracije’

S obzirom na sve navedeno treba li uopće postaviti pitanje koliko su ovi sportaši zadužili hrvatski sport, koliko su prepoznati u svijetu, a danas se u demokratskoj državi moraju boriti, da ne bude previše patetično, za pravo na istinu?

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE
Exit mobile version