Pod okriljem noći prefarban mural na Laništu posvećen generalu Praljku

Foto: Facebook

Dugo se pričalo o brisanju murala na zagrebačkom Laništu posvećenog Vukovaru, kao i generalu Slobodanu Praljku. BBB nisu dopustili da dugo ostane obrisan, nego su ga ponovno izradili. No, noćas je taj isti mural prebojan.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Podsjetimo, krivnju za brisanje murala na zagrebačkom Laništu posvećenog Vukovaru gradonačelnik Tomislav Tomašević i Možemo pokušali su svaliti na HEP, ali da to nije baš tako jasno je iz dokumenta koji je objavio Velimir Bujanec. Naime, nalog je izdao komunalni redar iz Gradskog ureda za prostorno uređenje, na zahtjev predsjednika Vijeća Gradske četvrti Novi Zagreb – Zapad, Tomislava Vukoje iz platforme Možemo.

> Ima li sličnosti u odnosu Ikić Baniček (SDP) i Tomaševića (Možemo) prema muralima BBB? 

> Tomašević naredio brisanje murala BBB-a posvećenog Vukovaru, pa krivnju pokušao svaliti na HEP 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

> Možemo smeta još jedan mural – onaj s likom Zvonimira Bobana i komunističkog milicajca 

Pravdanja Tomaševićevog zamjenika

“HEP se očitovao i rekao da nije izdao nikakvu dozvolu za crtanje murala na trafostanici na Savskom gaju”, rekao je zamjenik gradonačelnika Zagreba Luka Korlaet na sjednici zagrebačke Gradske skupštine.

Rekao je kako su se na trafostanici donedavno nalazila dva murala. Jedan koji je bio “problematičan”, jer je bio posvećen Slobodanu Praljku, i drugi koji je bio posvećen Vukovaru i nalazio se na tri strane trafostanice.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Korlaet tvrdi kako je cijeli slučaj pokrenut nakon prijave građana zbog murala o Praljku, nakon čega je HEP reagirao odlučivši prebojati čitavu trafostanicu.

“Nakon dojave građana, HEP je reagirao i odlučio prebojati sve četiri strane trafostranice.No, noćas je taj isti mural prebojan. Preostale tri strane na trafostanici nisu bile problematične, no nažalost, u režiji HEP-a je prebojano sve”, ustvrdio je Korlaet.

Članica Možemo zatražila brisanje još jednog murala?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Televizijski voditelj Velimir Bujanec tvrdi kako je članica platforme Možemo tražila uklanjanje još jednog murala, što je detaljno objasnio.

“Katarina Jovanović, članica Tomaševićeve platforme Možemo, koja je bila na listi ekstremne ljevice za Vijeće Mjesnog odbora Remetinec, u e-mailu koji ima redakcija Bujice, a koji je poslala nadležnima iz Osnovne škole Savski Gaj, pored ostaloga, navodi: ‘Ostalo je pitanje ravnatelju i vama svima koje nisam stigla postaviti, a odnosi se na murale na našoj školi. Smatrate li prikladnim da se na odgojno-obrazovnoj ustanovi nalazi mural na kojem jedna osoba nogom zamahuje na drugu?’

Očito, aludirajući na povijesnu scenu s Dinamovog stadiona, kada je kapetan Zvonimir Boban tijekom prekinute utakmice s beogradskom ‘Zvezdom’ stao u obranu naših navijača pred nasrtajem jugo-komunističkih milicajaca, Jovanovićka iz Možemo, još i docira: ‘Molim Vas da me ne krenete sad učiti povijest i objašnjavete priču, jako dobro znam tko je na slici…’.

Iako smušeni gradonačelnik Toma Tomašević tvrdi da su prijave protiv murala podnijeli ‘građani’, mailovi kojima raspolažemo, u potpunosti ga demantiraju – pa ispada da su ti ‘građani’ zapravo – drugovi iz njegove platforme Možemo! U prvom mailu, predsjednik Vijeća Gradske četvrti Novi Zagreb, Tomislav Vukoja, drug iz Možemo, jasno navodi da su mu sporne ‘dvije lokacije’ u naselju Lanište, na kojima se nalaze ‘neprimjereni graffiti’. U drugom mailu drugarica iz Možemo, Katarina Jovanović, otkriva koja je to druga lokacija i traži da se ukloni mural Zvone Bobana”, objavio je Bujanec.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.