Povijest je ispisana: Senzacionalne tinejdžerke u finalu US Opena

epa09458948 Emma Raducanu of Great Britain reacts after defeating Maria Sakkari of Greece during their semifinals round match on the eleventh day of the US Open Tennis Championships at the USTA National Tennis Center in Flushing Meadows, New York, USA, 09 September 2021. The US Open runs from 30 August through 12 September. EPA/JUSTIN LANE

U finalu posljednjeg Grand Slam turnira sezone US Opena igrat će 19-godišnja Kanađanka Leylah Fernandez i 18-godišnja Britanka Emma Raducanu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Leylah Fernandez je u polufinalu pobijedila drugu nositeljicu Bjeloruskinju Arinu Sabalenko sa 7-6 (3), 4-6, 6-4, dok je Emma Raducanu porazila Grkinju Mariju Sakari sa 6-1, 6-4.

Bit će to prvi put još od 1999. da se u finalu US opena sastaju dvije tinejdžerke, prethodno su to bile Martina Hingis i Serena Williams.

Za obje igračice najveći je to uspjeh u karijeri. Kanađanka se može pohvaliti kako je ove godine osvojila svoj prvi WTA turnir u Monterreyu, dok će Britanka, koja je rođena u Kanadi, ući će u povijest kao prva koja do grand slam finala stigla kroz kvalifikacije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

– Iza mene su godine i godine napornog rada, suza i krvi, svega. Željela sam finale i borila sam se za svaki poen. Ne znam kako sam dobila taj zadnji bod, ali drago mi je da jesam, kazala je Fernadez koja je ulaskom u u finale postala najmlađa finalistica Grand Slam turnira od Marije Sharapove 2004. godine, međutim samo nekoliko sati kasnije nadmašila ju je 18-godišnja Raducanu.

Iskreno, jednostavno ne mogu vjerovati. Šok. Ludo. Sve gore navedeno. Vrijeme prolazi pored mene ovdje u New Yorku. Osjećam se kao da sam upravo došla u SAD, a tri tjedna kasnije sam u finalu. Ne vjerujem ni da mi se to događa, rekla je Raducanu.

Do finala je došla bez izgubljenog seta, a od početka kvalifikacija osvojila je 18 uzastopnih setova.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

– Učinila sam svoje kada sam iz kvalifikacija ušla u glavni turnir, sada više ne osjećam nikakav pritisak, dodala je.

Ulaskom u finale Raducanu se pridružila Pam Shriver (1978), Venus Williams (1997) i Bianci Andreescu (2019) kao četvrta igračica koja je je u svom debiju na US Openu odmah stigla do finala.

Do sada je samo Andreescu, koji je prije dvije godine u Flushing Meadowsu pobijedila Serenu Williams, stigla do kraja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Raducanu i Fernandez do sada nisu igrale međusobno na WTA touru, ali jesu na juniorskom Wimbledonu 2018., a Raducanu je u drugom kolu pobijedila sa 6-2, 6-4, piše HRT.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.