Povijest međusobnih susreta četvrtfinalista LP-a, ždrijebom najsretniji u Liverpoolu

Foto: fah

Ždrijeb četvrtfinala nogometne Lige prvaka, koji je održan u petak u Nyonu, donio je takav ishod da u sva četiri para imamo favorite. Juventus je favorit protiv Ajaxa, Liverpool protiv Porta, Manchester City je prednosti u odnosu na Tottenham, a Barcelona ima više izgleda od Manchester Uniteda.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tottenham i Manchester City nikad se nisu međusobno susreli u europskim natjecanjima, ali se dobro poznaju iz Premier lige. Posljednja tri prvenstvena susreta dobio je Manchester City. Prošle sezone City je slavio sa 3-1 i 4-1, a u ta dva susreta Raheem Sterling je postigao tri pogotka. Ove sezone u 10. kolu Premier lige, prije četiri i pol mjeseca, Manchester City je slavio sa 1-0 pogotkom Riyada Mahreza. Uzvrat je u Manchesteru, a samo nekoliko dana kasnije, 20. travnja, Manchester City dočekuje Tottenham u Premier ligi.

Ishodom ždrijeba sigurno su najsretniji u Liverpoolu, koji je opet dobio Porto. Prošle sezone u prvoj utakmici osmine finala Lige prvaka Liverpool je u gostima svladao Porto sa 5-0. Trostruki strijelac za “redse” bio je Sadio Mane, a po jedan gol dodali su Mohamed Salah i Roberto Firmino. U uzvratu na Anfieldu bilo je 0-0.

Ajax i Juventus, te Manchester United i Barcelona dva puta su se sastali u finalu Lige prvaka, odnosno Kupa prvaka.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Barcelona je oba puta bila uspješnija od Manchester Uniteda. Godine 2009. Barcelona je na rimskom Olimpicu pobijedila Manchester United sa 2-0 i po treći put u svojoj povijesti osvojila europsku krunu. Pogotke za Barcu postigli su Samuel Eto’o i Lionel Messi, i to glavom.
Godine 2011. nogometaši Barcelone stigli su do četvrtoga naslova europskoga prvaka svladavši u finalu na Wembleyu Manchester United sa 3-1, a opet je strijelac za Barcu bio Messi, a preostala dva pogotka zabili su Pedro i David Villa. Barcelona je u tom finalu potpuno nadigrala Manchester United, koji je u cijeloj utakmici imao samo jednu priliku, koju je u pogodak pretvorio Wayne Rooney.

Ajax i Juventus su se također dva puta sastali u finalu. Prvi puta 1973. godine na beogradskoj Marakani kada je Ajax, predvođen Johanom Cruyffom, Ruudom Krolom, Johanom Neeskensom i Johnnyjem Repom slavio sa 1-0 pogotkom Repa i tako je po treći puta zaredom postao europski prvak. Tada su u poraženom sastavu Juventusa igrali Dino Zoff i Fabio Capello, koji je kasnije napravio veliku trenersku karijeru.
U drugom finalu, 1996. na rimskom Olimpicu, Juventus je nakon izvođenja penala slavio sa 4-2. Nakon 120 minuta bilo je 1-1, za Juve je zabio Fabrizio Ravanelli, a strijelac za Ajax bio je Jari Litmanen. No, kod izvođenja penala junak je bio vratar Juvea Angelo Peruzzi koji je obranio dva jedanaesterca, i tako je torinski klub osvojio svoj drugi i posljednji naslov europskog prvaka.
Godinu ranije Ajax je osvojio svoj posljednji naslov prvaka Europe, pobijedivši AC Milan sa 1-0.

Četvrtfinale LP (prve utakmice 9. i 10. travnja, a uzvrati 16. i 17. travnja)
Ajax – Juventus
Liverpool – Porto
Tottenham – Manchester City
Manchester United – Barcelona

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Polufinale LP (prve utakmice 30. travnja i 1. svibnja, uzvrati 7. i 8. svibnja)
Tottenham/Manchester City – Ajax/Juventus
Manchester United/Barcelona – Liverpool/Porto

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.