Poznati hrvatski menadžer: ”Pandemija koronavirusa djeluje na najveće klubove svijeta, ranjene su najveće nogometne države…”

Foto: fah

S obzirom kako je pandemija koronavirusa puno toga poremetila kad je sport u pitanju, odgodila i privremeno zaustavila brojna sportska natjecanja, brazilski reprezentativac, Neymar, može biti miran, još jedno će vrijeme nositi naslov najskupljeg nogometaša svih vremena. Podsjetimo, Neymar je iz Barcelone prešao u pariški PSG 2017. godine, PSG je platio za njega nevjerojatnih 222 milijuna eura.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

S obzirom na pandemiju koronavirusa još uvijek se ne zna kad će biti ljetni prijelazni rok, a neki sve glasnije spominju kako bi se mogao održati ljetni i zimski u isto vrijeme, odnosno kako bi ih se trebalo spojiti. Dakle, malo je vjerojatno da ćemo ove godine svjedočiti transferima iznad 100 milijuna eura, a kamoli iznad 200 milijuna.

”Zaboravite na lude transfere, nitko neće lako izvaditi novac nakon ove situacije s korona virusom”, rekao je za portal 24 sata hrvatski menadžer Marko Naletilić te je nastavio:

”Ljetnog prijelaznog roka možda neće niti biti, a u iduća dva prijelazna roka ne očekujem da će klubovi biti rastrošni, mislim da se neko vrijeme može zaboraviti na transfere od 100-150 milijuna eura.”

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Diljem Europe lopta miruje, ne zna se ni kad će nacionalna prvenstva biti nastavljena, UEFA grčevito traži izlaz, odgođeno je i Europsko prvenstvo, koje bi se trebalo igrati iduće godine. U četvrtak je FIFA u svojem internom dokumentu na kojemu je radila posebna radna skupina zadužena za korona virus donijela odluku prema kojoj bi se trenutačno važeći ugovori klubova s igračima i trenerskim osobljem trebali produžiti sve do završetaka natjecanja koja su proteklih tjedana prekinuta.

”Svi će klubovi biti primorani reagirati na ovu situaciju. Mislim da će svi krenuti u smanjivanje plaća igračima ili zamrzavanje plaća. To bi mogao biti jedini način da prežive”, kazao, je kaže Naletilić.

Dinamo se odlučio na sličan potez. Naime, odlučili su igračima smanjiti primanja, no, prva momčad i trener Nenad Bjelica na tako nešto nisu pristali. Međutim, Dinamo je odlučan da provede svoju odluku:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

‘Dinamo ne živi od novca od TV prava ili od kupovine ulaznice. Živi od prodaje igrača. Naravno da se formalno i pravno igrači imaju pravo žaliti na odluke kluba i tražiti svoja primanja. Teško je očekivati da će klubovi u ovakvoj situaciji uplaćivati dogovorene rate za igrače. Istina, tu Fifa može reagirati, ali mislim da Fifa sad ima i većih problema od tužbi klubova. Ne očekujem da, primjerice, klubovi koji su Dinamu dužni rate za igrače, razmišljaju kako će ih platiti u ovoj situaciji. Njima je najvažnije da nađu plan kako da ovo prežive. Pa tko zna kad će se opet igrati nogomet”, rekao je Naletilić.

Zadnji veliki transfer koji je Dinamo uspješno okončao bio je onaj Danija Olma u RB Leipzig, Dinamo je u posljednji trenutak napravio veliki posao. Njemački klub je Dinamu za španjolskog nogometaša platio fiksni dio odštete, a bonusi ovise o njegovim nastupima i poziciji kluba na tablici. Dinamo idućih mjeseci treba dobiti novce preko rata za Filipa Benkovića od Leicestera i za Ivana Šunjića od Birminghama.

Događa li se u ovim trenucima uopće nešto na nogometnom tržištu?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

‘Sve miruje, možda neki klubovi obavljaju razgovore s nekim igračima ili menadžerima, ali to su samo prvi kontakti. Nitko u ovakvoj situaciji ne razmišlja i ne ide raditi i dogovarati neki veliki posao. Niti najvećim klubovima to nije u planu. Pa korona virusa djeluje na najveće klubove svijeta, Bayern, Barcelonu. Ranjene su najveće nogometne države na svijetu. Tko zna kad će se uopće ponovno igrati. Vlada velika neizvjesnost i logično je da se klubovi odlučuju na takve poteze. Štednja je svima primarna, svi će smanjivati potrošnju. Treba plaćati sve od oružara pa do trenera prve momčadi. Sigurno će biti puno rezanja”, zaključio je Naletilić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.