Pravni savjetnik roditelja uhićenih Boysa: Molimo državu da se uključi u postupak

Foto: snimka zaslona

Odvjetnik Mario Medak, pravni savjetnik roditelja Dinamovih navijača uhićenih u Ateni nakon ubojstva suparničkog navijača, izjavio je da članovi obitelji mole hrvatsku vlast da se uključi u postupak kako bi im se zajamčila sigurnost u grčkim zatvorima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

”Roditelji i članovi obitelji rekli su mi da izražavaju sućut i žaljenje obitelji preminulog i da mole hrvatsku vlast da se uključe u ovaj postupak i da im se putem kolega osigura sigurnost i da ih se ne razdvaja, ne šalje okolo po grčkim zatvorima gdje bi bili smješteni u zatvorske jedinice s drugim zatvorenicima gdje može doći do eskalacije”, kazao je Medak danas za Dnevnik Nove TV.

“Čini se da je u Grčkoj dob za suđenje na sudovima za mladež 25 godina”

Istaknuo je da su mu se roditelji obratili s obzirom na izjave njihovih odvjetnika koje su čuli putem medija, a koje ukazuju da im u Grčkoj neće biti osigurano pravo na pošteno suđenje naznačeno u Europskoj konvenciji o ljudskim pravima.

Rekao je da su se neki od uhićenih čuli sa svojim obiteljima te da je riječ o puno mladih osoba u dobi od 18 do 21 godinu kojima bi se, da im se sudi u Hrvatskoj, sudilo sukladno Zakonu o sudovima za mladež.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

”Čini mi se da je u Grčkoj ta dob do 25. godine, oni bi u svakom slučaju trebali imati poseban tretman”, rekao je.

“U nekim medijima su objavljena imena svih uhićenika i njihovih roditelja s osobnim podacima”

Medak je kazao i da su u nekim grčkim medijima objavljena imena svih uhićenika i njihovih roditelja s osobnim podacima i adresama. ”To smatram neprimjerenim. Da se to dogodilo u Hrvatskoj, bilo bi kaznenih postupaka”, zaključio je.

Mediji javljaju da je u nastavku istrage nereda koji su u noći s ponedjeljka na utorak izbili u atenskoj četvrti Nova Filadelfija određen istražni zatvor za 70 od ukupno 98 uhićenika. Preostalih 28 uhićenih čeka na ispitivanje kod suca istrage, dodaju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Skupinu se tereti za 11 kaznenih i prekršajnih djela, a poseban naglasak je stavljen na istragu ubojstva 29-godišnjeg navijača AEK-a, za što su osumnjičeni Hrvat, Albanac i tri Grka.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.