Rakitić sedmi Hrvat osvajač Kupa Uefa i Europske lige

Kapetan Seville Ivan Rakitić sedmi je hrvatski nogometaš koji je osvojio Kup Uefa ili Europsku ligu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prije njega to je uspjelo Mladenu Ramljaku u dresu Feyenoorda (1974), Luki Peruzoviću s Anderlechtom (1983), Mariju Staniću u dresu Parme (1999), Ivici Oliću s moskovskim CSKA (2005), Ivicu Križancu sa Zenitom (2008) i Dariju Srni sa Šahtarom (2009).

Feyenoord je 1974. u finalu bio bolji od Tottenhama. U Londonu je bilo 2-2, a na De Kuipu su Nizozemci slavili 2-0. Ramljak je odigrao svih 90 minuta u uzvratu.

Anderlecht je 1983. u dvije utakmice bio bolji od Benfice, a Peruzović je odigrao obje utakmice za belgijski sastav. U Bruxellesu je Anderlecht slavio 1-0, a u uzvratu na Luzu je bilo 1-1.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Treći hrvatski nogometaš koji je slavio u Kupu Uefa bio je Mario Stanić s Parmom 1999. godine premda u finalu nije nastupio. Parma je u završnom ogledu na moskovskom Lužnikiju slavila 3-0.

Uslijedila su slavlja Ivice Olića i Ivice Križanca s ruskim klubovima CSKA i Zenitom. CSKA je 2005 u finalu u Lisabonu pobijedio Sporting 3-1, a Olić je igrao do 67. minute. Četiri godine kasnije Zenit je u Manchesteru pobijedio Rangers 2-0, a Križanac je odigrao cijeli susret za momčad iz St Peterburga. Sezonu kasnije Šahtar je u Istanbulu nakon produžetaka bio bolji od Werdera 2-1, a Darijo Srna je odradio svih 120 minuta za ukrajinsku momčad.

Rakitić je u finalu 2014. također odigrao svih 120 minuta za Sevillu, te je kao i Srna pet godina ranije kao kapetan momčadi podigao pobjednički pehar iz ruku predsjednika UEFA-e Michela Platinija.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

HRVATSKI OSVAJAČI KUPA UEFA i EUROPSKE LIGE:

Mladen Ramljak (Feyenoord) – 1974

Luka Peruzović (Anderlecht) – 1983

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Mario Stanić (Parma) – 1999

Ivica Olić (CSKA) – 2005

Ivica Križanac (Zenit) – 2008

Darijo Srna (Šahtar) – 2009

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ivan Rakitić (Sevilla) – 2014

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.