Razmirice u Barceloni nakon najava smanjenja plaće: Prvi udar od korone trebali bi podnijeti oni koji imaju najviše?

Foto: fah

Kako će se život u doba korone odraziti na one najbogatije, one koji bi prvi trebali podnijeti udar gospodarske krize koja se očekuje nakon što sve jednog dana prođe? Naime, kako uzeti od onih koji ionako nemaju puno, ili imaju jako malo, dakle, od onih koji su imali malo i u vremenima kada je sve navodno bilo idealno? Kapetani sportskog katalonskog diva, nogometne, košarkaške i rukometne momčadi, u isti su glas poručili da ne žele pristati na smanjenje plaće.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kako prenosi španjolski AS, Lionel Messi, Ante Tomić i Raul Entrerrios, kazali su predsjedniku Barcelone, Josepu Bartomeuu, koji je sazvao u srijedu sastanak na kojem je nastojao uvjeriti sve igrače tog sportskog kolektiva u smanjenje plaće, da se sa smanjenjem plaća nipošto ne slažu.

AS piše da su kapetani Barcelone zapravo to predsjedniku katalonskog diva – vikali.  Barca želi smanjiti plaće za sedamdeset posto, a igrači, ako se na tome ustraje, traže raskid.

Bartomeuov prijedlog bio je, kako smo već spomenuli, da svi Barcini sportaši, dakle i nogometaši, rukometaši, košarkaši, ostanu bez čak 70 posto primanja dok traje ova situacija uvjetovana pandemijom korona virusa. Ponudio je predsjednik i određene kompenzacije, ali nije dobio zeleno svjetlo, prenosi portal 24 sata.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Bez obzira na odbijenicu koju su dobili čelništvo Barcelone će ostati čvrsto uza svoj zahtjev, bez obzira na što kažu igrači, jer je to, kako poručuju, nužnost. To ili slom!? Je li tome baš tako? Donedavno je Barca, kao i ostali bogati europski nogometni klubovi, desetke, pa i stotine milijuna kuna izdvajala za transfere samo jednog igrača, a sad, nekoliko tjedana nakon što je pandemija ”zarobila” Europu, režu drastično plaće.  Dakako, kako stoje natjecanja tako stoje i klubovi, nema utakmica, nema gledatelja, nema sponzora, nema turista, ne prodaju se dresovi, no, klubovi poput Barcelone trebali su biti spremni i za izvanrednu situaciju.

Ne nađe li se kompromis, moglo bi sve ovo ostaviti i veće posljedice u odnosima na Camp Nouu nego što će korona virus ostaviti u financijama. Barca na godišnje plaće svojih nogometaša troši 507 milijuna eura odnosno polovicu ukupnog proračuna (milijarda i 47 milijuna).

Dio igrača Barcelone pokazao je solidarnost s najugroženijima, Messi je donirao milijun eura, polovicu klinici u Barceloni, koja je centar za liječenje te bolesti u Kataloniji, te drugu polovicu ustanovi za borbu protiv korone u rodnoj Argentini. Marc Andre ter Stegen, pak, dao je svoj obol u iznosu od 2,5 milijuna eura njemačkih reprezentativaca.  Španjolska je, uz Italiju, trenutno najveće žarište pandemije opasnog virusa.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.