Šimić o promjeni plana u HNS-u: Spreman sam na izbore

Zagreb, 26.10.2017. - Tiskovna konferencija povodom najave skorašnjeg poèetka 47. po redu, Malonogometnog turnira Kutija šabica. Na tiskovnoj konferenciji govorili su zagrebaèki gradonaèelnik Milan Bandiæ, ravnatelj ustanove Upravljanje sportskim objektima Marinko Tomiæ, Miroslav Æiro Blaževiæ, predstavnica ženske ekipe Silvija Glaviæ i proslavljeni nogometni reprezentativac Dario Šimiæ (na fotografiji). foto HINA/ Zvonimir KUHTIÆ/ zk

Nakon što je Davor Šuker na današnjoj sjednici Izvršnog odbora sazvao izbornu sjednicu Skupštine Hrvatskog nogometnog saveza koja će biti održana 22. prosinca, oglasio se i Dario Šimić, najveći Šukerov protukandidat.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Na izbore sam spreman. Kandidaturu sam najavio, imam pripremljen program, imam pripremljen tim, imam podršku nogometne i šire javnosti,” kazao je Šimić.

Prije samo nekoliko dana izvršni direktor HNS-a i predsjednik Zagrebačkog nogometnog saveza (ZNS) Damir Vrbanović je kazao kako ove godine neće biti izbora za novog predsjednika HNS-a, već se se 19. prosinca održati redovita Skupština HNS-a, međutim dogodio se obrat.

Šuker je izvijestio Izvršni odbor kako je sazvao izbornu sjednicu, a potom je Izvršni odbor sadašnjem predsjedniku pružio jednoglasnu podršku za kandidaturu za novi predsjednički mandat.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Ne mogu ni zamisliti da bi ljudi iz nogometa htjeli nastavak dosadašnje politike HNS-a. Hrvatski nogomet zaslužuje novi početak i potpunu depolitizaciju. Samo tako možemo vratiti povjerenje u hrvatski nogomet i krenuti naprijed,” kazao je bivši hrvatski reprezentativac.

Šimić je prvi nogometaš koji je odigrao stotinu utakmica u dresu hrvatske reprezentacije. Igrao je u Dinamu, a potom za Inter, Milan i Monaco, a trenutačno je predsjednik Hrvatske udruge Nogometni sindikat i član Skupštine HNS-a.

Uz Šimića i Davora Šukera, kao kandidat za predsjednika HNS-a spominje se i Marijan Kustić (42). Kustić je HDZ-ov saborski zastupnik, predsjednik Nogometnog saveza Ličko-senjske županije i dosadašnji član Izvršnog odbora HNS-a. Kustić je svoju funkciju u HNS-u stavio u mirovanje zbog odredbi Zakona o sportu, a koji se tiču preklapanja političkih i sportskih funkcija, odnosno sukoba interesa kao i nekolicina ostalih članova IO-a.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Međutim, kandidata mogu biti samo dva. Naime, status HNS-a nalaže da predsjednički kandidat 15 dan prije Izborne skupštine mora predočiti potpise devet županijskih saveza koji stoje iza njih. S obzirom da Hrvatska ima 20 županija, plus Grad Zagreb, lako se dolazi do zaključka da se na Izbornoj skupštini mogu pojaviti samo dva kandidata.

Inače, Skupština ima 59 članova, a za pobjedu na predsjedničkim izborima potrebno je 30 glasova.

U Skupštini sjede predstavnici županijskih saveza (21), svaki klub Prve HNL daje po dva člana (20), svi klubovi Druge HNL daju zajedno dva člana, klubovi trećih liga daju tri člana, klubovi nižih liga deset, a po jedan član dolazi iz Sindikata igrača, udruženja trenera te jedan zastupnik ženskog nogometa.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.