Sjajna sezona iza Filipa Zubčića, pandemija koronavirusa spriječila ga u lovu na Mali kristalni globus: ”Sretni i smo i zadovoljni sezonom i ne uzrujavamo se”

Foto: snimka zaslona

Najbolji hrvatski skijaš, Filip Zubčić, ostao je zbog pandemije koronavirusa i otkazivanja završnih utrka Svjetskog kupa bez prilike za borbu za Mali kristalni globus u veleslalomu. Otkazana je završnica Svjetskog kupa, a otkazana je i utrka u Kranjskoj Gori.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Bez obzira na to iza Filipa Zubčića je sjajna sezona te nema razloga nezadovoljstvo i razočarenje načinom na koji je završena skijaška sezona.  Malo je tko mogao očekivati da bi se 27-godišnji hrvatski skijaš mogao boriti za sam veleslalomski vrh.

Je li, s obzirom na činjenicu da je sezona zbog koronavirusa naprasno prekinuta, Filip razočaran?

”Svi me pitaju jesam li razočaran, ali nemam zbog čega biti, nisam bio zadnji, završio sam treći na svijetu. Imao sam priliku jednaku kao i svi drugi dečki tijekom sezone, a na kraju je ispalo tako kako je ispalo. Da sam vodio do pretposljednje utrke, kao Žan Kranjec, onda bih mogao žaliti, ali iz utrke u utrku sam išao prema gore, bio sam sve bliže i bliže, a onda se, na žalost, dogodilo to kaj se dogodilo. Sve se otkazuje, ne samo naše utrke”, kazao je mirno nakon povratka u Zagreb Filip Zubčić, pišu Sportske novosti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Filip se jučer vratio u Zagreb, a posljednjih je dana bio u Sloveniji, u Kranjskoj Gori, gdje se priprema te se nadao da bi u subotu ipak mogao krenuti završni veleslalomski okršaj.

”Vodilo je prema tome da će otkazati, ali nismo o tome razmišljali, pripremali smo se za utrku, odrađivali zadnje treninge. Naravno, bio sam ljut kad su rekli da je službeno otkazano, ali već smo znali da će biti tako. Kaj je tu je, bio sam na kraju jako blizu tog globusa, ali toliko smo sretni i zadovoljni sezonom da se uopće ne uzrujavamo oko toga.”

Filip ima razloga za zadovoljstvo, naime, vratio je hrvatsko skijanje, nakon ere Kostelića, u sam svjetski vrh. Godinama nas tamo nije bilo s obzirom na odlazak Ivice Kostelića. U Adelbodenu je Zubčić drugim mjestom došao do prvog postolja u karijeri, u Naebi je stigao i do premijerne pobjede, a za kraj je u Hinterstoderu još jednim drugim mjestom potvrdio da spada u veleslalomsku elitu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

”Rezultati koje smo napravili ove sezone su ono za što smo radili i trenirali cijeli život, to su ogromne stvari. Sad mogu podvući crtu i reći da sam uspio napraviti nešto veliko u sportu. Pa ja sam ove godine sam skupio više bodova nego cijela austrijska reprezentacija u veleslalomu!”

Je li Filip očekivao na početku sezone da bi se u ožujku mogao ravnopravno boriti za veleslalomski Mali kristalni globus, pogotovo nakon starta u Söldenu?

”Svake godine vjerujem i ulazim borbeno, ali nikad ne znaš što će ti sezona donijeti. Nisam startao dobro, da sam krenuo dobro, možda bih i osvojio taj globus, ali glupo je sad razmišljati kaj bi bilo. Mogao sam isto tako izletjeti u Adelbodenu, pa se možda ne bi ništa dogodilo. Ali, sve se stvari događaju s razlogom. Ne bih rekao da je ova sezona bila savršena, jer se nadam da će biti i boljih, ali to je ono za što smo radili, da se borimo za sam vrh. I to u dvije discipline, jer ne bih htio umanjivati ni slalom u kojem sam ove sezone napredovao i završio na 32. mjestu.”

Tekst se nastavlja ispod oglasa

S obzirom na sve, na činjenicu da je prepun samopouzdanja, mogu li godine koje slijede biti godine Filipa Zubčića?

‘Sve je ove sezone sjelo na svoje mjesto, i kondicijski i skijaški. Skijanje je dugotrajan proces, ne možeš u samo nekoliko godina nešto napraviti. Trebaš biti uporan i jednog će ti se dana vratiti. Ovo je bila top sezona, težit ćemo tome da sljedeća bude još bolja, međutim nije to lako. Kad dođeš do samog vrha, to je teško nadmašiti. Ali, idemo dalje jako.’

Da se okolnosti normalne Filip bi odmah nakon završetka sezone nastavio s treninzima kako bi izgradio temelj za sljedeću sezonu, koja počinje u listopadu, no, sada je malo promijenio planove…

”Vratio sam se kući jer moram malo zaliječiti leđa koja baš nisu u savršenom stanju, a onda idemo dalje trenirati. Ostali bismo odmah trenirati da su leđa OK, ali ću se malo odmoriti i oporaviti i onda idemo dalje. Nema opuštanja, treba raditi k’o konj i dalje”, zaključio je najbolji hrvatski skijaš.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sezona Filipa Zubčića…

1 pobjeda (Naeba)

2 druga mjesta (Adelboden, Hinterstoder)

3. mjesto u poretku veleslaloma

368 bodova u veleslalomu

32. mjesto u poretku slaloma

63 boda u slalomu

14. mjesto u ukupnom poretku Svjetskog kupa

475 bodova u ukupnom poretku Svjetskog kupa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.