Slučaj ‘zastava’ trese La Ligu: Podržali Palestinu, pa nastao kaos

Foto: fah

Navijači španjolskog nogometnog prvoligaša Rayo Vallecano poručili su da će i dalje na stadion unositi zastave Palestine kako bi izrazili “podršku narodu nad kojim Izrael provodi genocid”, unatoč nastojanjima kluba i La Lige da im te zastave oduzmu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Bez obzira što vi u La Ligi odredili, bez obzira što klubovi i Rayo Vallecano prihvatili, vi niste nitko za kršenje našeg fundamentalnog prava na slobodu izražavanja”, priopćila je navijačka skupina Bukaneros iz jugoistočne madridske četvrti Vallecas.

“Vi ne možete utišati povik jedne čitave četvrti: Palestina će pobijediti!”, poručili su preko društvenih mreža.

Naime, ogorčenje u Vallecasu, četvrti s 400.000 stanovnika, uslijedilo je nakon utakmice prošlog vikenda između Rayo Vallecana i Real Sociedada.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na početku utakmice domaći navijači razvili su palestinske zastave, a također i gosti iz Baskije. Za zabranu nema zakonskog temelja, pa neki misle da je La Liga usmeno preporučila čelnicima klubova takvu praksu.

Ne može se zabraniti samo zastava Palestine

Joaquin Urias, bivši sudac španjolskog Ustavnog suda, kaže da La Liga ne može zabraniti unošenje samo palestinskih zastava jer bi to bila diskriminacija u odnosu na izraelske, te zastave svih drugih zemalja.

“Ili mora prihvatiti sve zastave, ili mora zabraniti sve zastave”, napominje Urias.Navijači u Vallecasu, “ogorčeni dvostrukim standardima svjetskih političara”, presavijaju palestinske zastave pa ih skrivene unose na stadion.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Navijači Real Sociedada među prvima su u Španjolskoj razvili desetke palestinskih zastava i klicali “Sloboda Palestini”.

“Mi ne ocjenjujemo načine na koje naši navijači izražavaju svoje mišljenje, sve dok je to izražavanje uz poštovanje, kao što je i bilo dosad”, kaže klupski glasnogovornik Jon Ander Munduate.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.