SP 2014 – Još 100 dana do utakmice Brazil – Hrvatska

Do početka Svjetskog nogometnog prvenstva i ogleda Brazila i Hrvatske u Sao Paulu ostalo je točno 100 dana.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Međutim, u domovini peterostrukih svjetskih prvaka nemaju previše razloga za slavlje i odbrojavanje dana. Preostalo je tek nešto više od tri mjeseca tijekom kojih domaćini moraju završiti preostala četiri stadiona, srediti ostalu infrastrukturu, ušminkati gradove, ali i uvjeriti javnost da se suzdrži od masovnih demonstracija koje su obilježile lanjski Kup Konfederacija, generalnu probu uoči SP-a.

Prema posljednjim anketama u Brazilu je sve manjih onih koji podržavaju ovaj veliki sportski događaj. U ovom trenutku samo 52% građana “stoji” iza SP-a. To je najmanja podrška otkako je Brazil dobio organizaciju. Najveću podršku među građanima World Cup je imao u studenom 2008. Tada je čak 79% ispitanika bilo sretno zbog dobivene organizacije. Međutim, nakon silnih problema u izgradnji stadiona, nepoštivanja rokova, eksplozije troškova, te odustajanje od realizacije važnih infrastrukturnih projekata, podrška se uvelike smanjila. Srećom po brazilaske vlasti 63 posto ispitanih smatra kako za vrijeme turnira u zemlji treba vladati mir.

“Do početka SP-a još je 100 dana, sasvim dovoljno vremena da se sve završi na vrijeme. Svjesni smo problema koji postoje, no uvjeren sam kako će svi radovi biti gotovo na vrijeme. Svjetsko prvenstvo je već sada uspjeh, Brazil će biti fenomenalan domaćin,” kazao je predsjednik Fife Sepp Blatter.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U Brazilu su svjesni kako u organizacijskom smislu nikada neće dostići Njemačku koja je ugostila SP 2006. godine. No, Brazilci i na to imaju odgovor. “U Njemačkoj je bila dobra organizacija, a sve drugo loše. U Brazilu je organizacija loša, ali zato je sve drugo savršeno,”

Legendarni brazilski majstor Ronaldo, ‘jedini pravi Ronaldo’ kako kažu u njegovoj domovini, u ime svojih sunarodnjaka izrazio je zadovoljstvo što će njegov zemlja ugostiti veliki sportski događaj.

“Do početka SP ostalo je samo 100 dana. Teško je povjerovati da je ostalo još tako malo. Sjećam se svojih emocija kada sam saznao da će moja zemlja organizovati najvažniji nogometni događaj na svijetu. Priznajem, počinjem osjećati onu istu nervozu koju sam osjećao prije važnih utakmica. Ostalo je još malo do velikog spektakla i susreta najboljih igrača na planeti. Messi, Cristiano Ronaldo, Iniesta, Neymar.. Jedva čekam početak,” poručio je Ronaldo.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Premda je Brazil imao skoro sedam godina za pripremu World Cupa, četiri stadiona još se grade, a radovi ispred mnogih objekata su još daleko od završenih. Po svemu sudeći neće biti završeni niti radovi u zrakoplovnim lukama.

Brazil je obećao da će svih 12 stadiona biti spremno do kraja prošle godine, ali je samo šest završeno do tog roka. Na dva stadiona će radovi biti završeni tek mjesec dana prije početka SP, a jedan od njih je i Arena Corinthians u Sao Paulu gdje će Hrvatska 12. lipnja otvoriti World Cupu utakmicom protiv Brazila. Lokalni organizatori su objavili kako će radovi na stadionu ‘Itaquerao’, kako ga zovu Brazilci, biti završeni do konca travnja, ali Fifa očekuje kako će to ipak biti u svibnju.

Drugi stadion na kojem radovi uvelike kasne je Arena da Baixada u Curitibi. Završeno je otprilike 85 posto poslova, zbog čega je postojala opasnost da ovaj stadion otpadne s popisa domaćina. Ipak, Fifa je odlučila riskirati i nedavno je glavni tajnik krovne nogometne organizacije Jerome Valcke izjavio kako Arena da Baixada ostaje u programu natjecanja. Nagađa se kako je Curitiba ostala na popisu samo zbog pritiska brazilske predsjednice Dilme Rousseff.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Usprkos kašnjenju vidljiv je pomak u brzini radova. Domaćini nas uvjeravaju kako će sve biti gotovo na vrijeme,” poručio je Valcke.

Postoji zabrinutost i za infrastrukturu u gradu Ciuaba, koji se nalazi u vlažnom području. Tamošnji stadion nije završen, a radovi ispred objekta djeluju daleko od završetka. “Radi se u teškim uvjetima. Ne postoji kritika, samo izazov. Stadioni su stvarno prelijepi,” dodao je Valcke.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.