SP u rukometu: Najava današnjih utakmica

Foto: fah

Danas je na rasporedu šesti dan turnira, a odigravaju se utakmice u skupinama C i D. Narod.hr vam donosi pregled i najavu današnjih dvoboja, od kojih svakako treba izdvojiti susret između Danske i Njemačke, koji će odlučiti o prvom mjestu u skupini D. Druga najzanimljivija utakmica je ona između Poljske i Rusije, starih rivala, koji se bore za poziciju broj tri u skupini D.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Argentina – Saudijska Arabija, skupina D, 17 sati

Gledajući dosadašnje rezultate Argentine na ovom Svjetskom prvenstvu, sve osim njihove pobjede protiv Saudijske Arabije bilo bi veliko iznenađenje. Argentinci su do sada jedini priredili veliko iznenađenje kad su odigrali neriješeno protiv favorita prvenstva, Danske (24:24). Treba reći kako je Argentina dobila drugo poluvrijeme 16:11, a to puno govori o njihovoj snazi. Protiv Poljaka nedostajalo im je malo sportske sreće, pa su taj susret izgubili 24:23, iako su na poluvremenu vodili 13:12.

Najbolji strijelac Argentine do sada je Federico Pizzaro, koji je u dvije utakmice postigao 13 pogodaka iz 18 pokušaja. Također je izveo i dva sedmerca, od kojih je samo jedan uspio pretvoriti u pogodak.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Saudijska Arabija za razliku od Argentine ima dva čista poraza. Danska ih je pregazila s 20 pogodaka razlike (18:38), dok su Rusi bili nešto “milosrdniji” te je na kraju bilo samo 10 razlike za Rusiju. Jedina činjenica koja bi mogla ići u prilog Saudijcima je rezultat iz 2003. kada su u izravnom ogledu pobijedili današnjeg suparnika s 31:30. Dojma smo kako su od tada oni ostali na istoj razini, dok je Argentina dosta napredovala.

Češka – Egipat, skupina C, 17 sati

Česi su do sada imali dva najteža suparnika u skupini i tu leži razloga što imaju nula bodova na kontu, koliko i posljednji Alžir. Francuska je bila bolja 30:27, dok ih je Švedska razbila s 14 razlike (22:36). Kao mjerilo treba uzeti utakmicu s Francuzima jer tada su pokazali da znaju dobro odigrati, ali teška, fizički zahtjevna utakmica previše ih je iscrpila te su protiv Šveđana izgledali potrošeno. Najbolji u redovima Čeha je Pavel Horak s 12 postignutih pogodaka u dva nastupa.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Egipat ima iza sebe jednu pobjedu i jedan poraz. Trijumfirali su protiv Alžira i to s lakoćom, savladavši ih 14 razlike (34:20). Poraženi su od Francuske sa samo četiri razlike, što nam govori kako su “tu negdje” s Česima, barem kad usporedimo njihove utakmice protiv Francuske. Odlikuje ih jaka i čvrsta obrana, a najbolji igrači su im Mohamed Amer, Mohamed Ramadan i EslamIssa.

Poljska – Rusija, skupina D, 17 sati

Ovo je ključni dvoboj za obje reprezentacije, s obzirom na to da obje imaju po pobjedu i poraz te da ovaj međusobni susret najvjerojatnije odlučuje o trećoj poziciji u skupini D. Poljaci su prvenstvo otvorili s porazom protiv Njemačke 26:29, dok su u drugoj utakmici bili bolji od Argentine s jedan razlike 24:23. Vidljivo je kako to nije ona nekadašnja Poljska, no opet ih ne treba otpisati jer u pravoj formi mogu svakome pomrsiti račune. Standardno najbolji pojedinac kod Poljaka je Krzysztof Lijewski, koji je do sada postigao 12 pogodaka u dvije utakmice. Vratar Szmal nije u najboljoj formi, no ako se i on probudi, Poljska će biti jača za 30% sigurno.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Rusi su SP otvorili uvjerljivom pobjedom protiv Saudijske Arabije, koju su pregazili s 10 razlike (27:17), no u drugoj utakmici doživjeli su poraz od velikih rivala, Njemačke 27:26. Treba reći kako su Rusi vodili na poluvremenu 13:9 i sve su to prokockali u drugih 30 minuta. Osim ove utakmice, za njih će biti važan dvoboj i onaj protiv Argentine, 24. siječnja.

Danska – Njemačka, skupina D, 19 sati

Nakon iznenađenja na samom startu kad su izgubili bod protiv Argentine, Danci su u drugoj utakmici u skupini pokazali pravo lice te su demolirali Saudijsku Arabiju s 20 pogodaka razlike. Ta je utakmica bila samo jači pucački trening za igrače izbornika Gudmundura Gudmundssona. Islanđanin na klupi Danske večeras ima puno teži zadatak i ovdje mora ići na pobjedu ako želi izboriti što bolju poziciju u skupini i izbjeći teškog suparnika u drugom krugu. Kod Danaca je najbolji igrač trenutno vratar. Jannick Green Krejberg ima 53% obrana u samo dvije utakmice. Iako su protivnici bili nižeg ranga, to je postotak koji ulijeva momčadi veliku sigurnost. U napadu su kao i uvijek najopasniji Hanssen izvana i Eggert s krila.

Njemačka je trenutno prva u ovoj skupini, s jednim bodom više od Danaca. Današnjom pobjedom osigurali bi osminufinala i vjerojatno prvu poziciju nakon prvog kruga. Oni su do sada savladali Poljake s tri razlike i Ruse s jedna razlike, iako su u toj utakmici, kako smo već gore naveli, imali jako puno sportske sreće. Najbolji strijelac Njemačke je Uwe Gensheimer iz Rhein-Neckar Lowena sa 16 pogodaka u dva susreta, a prati ga Steffen Weinhold s 11 postignutih pogodaka.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Francuska – Island, skupina C, 19 sati

Favoriti za zlatnu medalju Francuzi večeras imaju priliku opravdati taj naziv protiv Islanda, te mogu izboriti prolazak u drugi krug i čekati “lakšeg protvnika”. Do sada su Francuzi igrali s “pola gasa” te su savladali svoje protivnike sa solidnim razlikama. Češku su dobili s tri razlike, a Egipat s četiri. Strani, a i francuski mediji donose svaki dan vijesti o nesuglasicama u taboru Oneste i društva. Najnovija vijest je oduzimanje kapetanske vrpce Jeromeu Fernandezu, koji se inače ne slaže s izbornikovim idejama. Novi kapetan je Nikola Karabatić, ujedno i najbolji igrač Galskih pijetlova i trenutno vodeći strijelac reprezentacije s 13 postignutih pogodaka u dvije utakmice.

Island će svoju priliku tražiti protiv Češke i Egipta, jer teško je povjerovati da mogu do pobjede protiv Francuza, pogotovo nakon što su izgubili od Šveđana s osam razlike i time pokazali kako im za bolji plasman ipak nedostaje “ono nešto”. Pobjedom kontra Alžira 32:24 vratili su se u igru. Borbeni kakvi i jesu, vjerujemo da će večeras dati sve od sebe, no realno Karabatić i društvo jači su od Sigurdssona i Palmarssona.

Švedska – Alžir, skupina C, 19 sati

Šveđani igraju kao stroj, takvi su bili napisi u medijima nakon njihove prve dvije utakmice. Island su pobijedili s osam razlike, a Češku su uništili s 14 razlike. Kim Andersson je imao katastrofalnu večer protiv Islanda, jer nije uspio postići niti jedan pogodak u 60 minuta igre. Protiv Češke vidjeli smo ga u sasvim suprotnom izdanju, gdje je briljirao s 10 pogodaka iz isto toliko šuteva. Na vratima je super sigurni njegov prezimenjak Mattias Andersson, koji ima 40% obrana u dva susreta. Šveđani izgledaju fizički spremno, sazreli su u taktičkom smislu i odigrat će veliku ulogu na ovom prvenstvu.

Alžir večeras igra možda i najtežu utakmicu jer ih čekaju raspoloženi Šveđani koji žele što prije i što bolje (gol-razlika) osigurati osminu finala. U dosadašnja dva dvoboja, Alžirci su primili 66 pogodaka, u prosjeku to su 33 pogotka po susretu. S obzirom na to tko je večeras s druge strane terena, možemo očekivati kako će još jednom biti napunjena mreža vratara Abdelmaleka Slahdjija.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.