Bio je sportska ikona generacije, legenda, a danas tvrdi kako je Svjetsko prvenstvo u Francuskoj 1998. bilo namješteno!

Foto: fah

Stariji ljubitelji nogometa sa sjetom se sjećaju vremena kad je svjetsku nogometnu pozornicu svojim potezima oduševljavao jedan od najboljih europskih košarkaša 20. stoljeća, Francuz Michael Platini. Bio je igrač sjajnog udarca, vrhunski strijelac, zvijezda Juventusa, Svjetskog prvenstva 1986. u Meksiku, Europskog prvenstva, na kojem je njegova Francuska trijumfirala, bio je, ukratko, nogometni simbol svog vremena, a onda je vrijeme prošlo i postao je predsjednik UEFA-a. I to je njegovo vrijeme, koje nije bilo upamćeno baš po nekim velikim uspjesima, naprotiv, prošlo.  No, i danas, puno godina nakon završetka karijere, nakon što je suspendirani iz nogometa zbog mita te korupcije, njegova riječ ima određenu težinu. Mediji ga često citiraju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Priznao je ono o čemu su čak neki pisali, o čemu se nagađalo, i to još prije dvadesetak godina, kad se navodni sporni događaj i dogodio. Naime, Platini je priznao kako je Svjetsko prvenstvo u Francuskoj 1998. godine bilo namješteno, ne bi li se u finalu susreli Brazilci i Francuzi. Podsjetimo, nakon što je u polufinalu Francuska teškom mukom, uz dosta sreće, pobijedila Hrvatsku u finalu je pomela Ronalda i Brazil s 3:0. Rezultat finala sasvim sigurno nije bio namješten, čak i ako je raspored do finala bio takav koji bi omogućio lakši hod do finala Brazilcima te Francuzima.

“Kada smo radili kalendar, poslužili smo se trikovima. Samo smo mi i Brazil morali završiti prvi u skupini i nismo se mogli sresti prije finala”, kazao je Platini  te je na kraju konstatirao ono što je danas povijest: “To se na kraju i dogodilo.” Ako je to istina onda je to još jedna tamna mrlja na životu jedne istinske sportske, nogometne legende, uz koju je stasala jedna generacija i hrvatskih navijača, a koji su kasnije završili u rovovima Domovinskog rata braneći Hrvatsku od velikosrpske agresije.

Uoči Svjetskog prvenstva u Francuskoj Brazil je kao prvak svijeta iz SAD-a 1994., delegiran izravno u skupinu A, dok je Francuska bila domaćin i na drugom mjestu FIFA-ine liste te je svrstana u skupinu C.  Dakle, Francuzi i Brazilci bili su na suprotnoj strani ždrijeba te se nikako prije finala nisu mogli sresti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Čak i ako je raspored namješten tko je jednima i drugima mogao jamčiti da će izboriti finale? Brazilci su se provukli  jedva, na jedanaesterce, svladali u polufinalu Nizozemsku, dok su Francuzi imali puno posla s Talijanima te Hrvatima.

Platini je tada bio dopredsjednik Organizacijskog odbora francuskog SP-a i tvrdi kako su svi u Francuskoj i Brazilu sanjali veliko finale ove dvije reprezentacije. Puno ih je to sanjalo, ali nisu svi dijelili isti ”san.”

“Nismo se dosađivali šest godina s organizacijom SP-a da se ne bismo poslužili trikovima. Kada igrate kod kuće, želite uživati u nekim stvarima. Mislite li da ostali domaćini nisu radili isto? Finale s Brazilom bio je san svima”, citirali su Platinijeve riječi britanski mediji.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.