Sportski direktor Dinama: Okrećemo se mladima, s igračima iz inozemstva ne možemo napraviti zaokret

Foto: fah

Sportski direktor Dinama Marko Marić održao je danas prvu press konferenciju otkad je prije mjesec dana preuzeo funkciju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Klub koji je na ovako visokom nivou bi trebao direktno komunicirati o planovima i strategiji u onoj mjeri u kojoj je to moguće. Ne smijemo komunicirati točno po pozicijama koje tražimo, jer to nećete nikad čuti od ozbiljnih klubova, da pričaju o pozicijama koje traže usred prvenstva.

Dinamu 90 posto budžeta dolazi od prodaje igrača i igranja u Europi pa je tako i 90 posto mojeg posla stvaranje igrača, promoviranje u prvu momčad i to čak i u hrvatskom nogometu nedostaje u zadnje vrijeme.

Naša okosnica moraju biti igrači, koji imaju kvalitetu i tu se ne gledaju godine, a u utakmicama u kojima je rezultat riješen i u kojima kontroliramo igru svi klubovi, a i Dinamo, moraju davati više šanse mladim igračima. Nikad Dinamo nije napravio razliku dovođenjem igrača iz inozemstva jer nismo konkurentni budžetom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Možemo popunjavati određene pozicije, a i jako dobro znamo koji profil na ovim prostorima možemo naći i razviti. Recimo, brza krila su ovdje uvijek problem, ali s druge strane razvijamo sjajne vezne igrače.

Kad razgovaramo o pravovremenom promoviranju igrača u prvu momčad njima se treba objasniti koliko god oni trebaju Dinamu da i Dinamo treba njima. Davanje dugogodišnjih ugovora mladim igračima pokazalo se jako lošim, ne samo u Dinamu nego i vani.

Najbolji igrači Dinama uvijek moraju biti plaćeni, to je najmanji problem. Oni zaslužuju te visoke ugovore. Kad pričamo o budžetu Dinama za plaće, to ne znači da ti ugovori moraju biti manji, nego da ne treba imati toliko ugovora s mladim igračima. Oni tako do 25. godine izgube želju i jako im se teško fokusirati na nogomet i spustiti se na neki niži nivo kako bi oživjeli karijeru.”, rekao je Marić u uvodu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

O omladinskoj školi

“Mi imamo dvije faze u razvoju. Kad igrač ima 17-18 godina, predivno je da igrač nastupi za prvu momčad kad rezultat utakmice to omogućuje. Ako igrač nastupi sa 17 ili 19 godina, potpuno je druga cijena na tržištu za koju ga možeš prodati. Postoje klubovi koji prate samo te igrače, kao što je Salzburg. Nikad neće kupiti igrača koji do 20. godine nije igrao seniorski nogomet.

E, kad nemate drugu momčad ili partner klub, gdje bi takvi igrači mogli igrati seniorski nogomet, onda se dogodi period od tri godine u kojima nije mladi igrač dobio šansu u Dinamu. I onda se kaže da ne valja omladinska škola. Ne postoji omladinska škola, koja će izbaciti igrača koji će dominirati u seniorskoj konkurenciji”, pojasnio je.

O pojačanjima

“Svi igrači koji dođu, treba im godina dana da se adaptiraju. Vani skupi igrači, koji dođu u novi klub, igraju u prosjeku 55 posto minuta. Kad pričamo o pojačanjima, moramo bolje o tome pričati. Nije svaki igrač za Dinamo pojačanje i to ne može biti igrač iz Slavena ili Gorice.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Treba mu dati vremena da se adaptira jer on u početku popunjava kadar. On može biti pojačanje tek iduće sezone i suludo je očekivati da će biti drukčije. Igrati nogomet u Dinamu ili u nekom drugom klubu u HNL-u je drugi sport. O imenima ne mogu pričati niti ću o njima govoriti. Što se odlazak i dolazaka tiče…

Kad se priča o budžetu, primarni cilj je da se nađu solucije za igrače koji ne doprinose. Moramo puno bolje izbalansirati momčad i kad to napravimo, a na tome se radi, ćemo imati jasniju sliku koliko igrača će nam faliti. To se ne može riješiti u jednom prijelaznom roku, ali za sve bi bilo najbolje da se to riješi”, kaže Marić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.