Stevanović HNS-u: Prevencija je jedino mjerilo

“Na Hrvatskom nogometnom savezu je da se jasno ogradi od svih oblika kriminala i diskriminacije u svojim redovima, a onda može prstom upirati u druge. Prevecija je jedino mjerilo”, rekao je u srijedu Zoran Stevanović, regionalni koordinator FARE mreže za Hrvatsku, na konferenciji za medije u Europskom domu u Zagrebu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

FARE mreža je skup organizacija i institucija koje se bore protiv svih oblika diskriminacije na nogometnim stadionima i oko njih, bilo da se radi o kriminalnim radnjama, nasilju ili rasizmu, ne samo od strane navijača, nego svih dionika u nogometu.

“Imamo globalan problem – svi su nam drugi krivi, samo mi nismo. Teško se suočavamo s greškama, ne želimo ih analizirati i ne prihvaćamo vanjsku evaluaciju. Nedostaju nam javne konferencije sa svim dionicima u nogometu, i policijom, i skupinama navijača, i nogometnim savezom, i lokalnom samoupravom. Samo edukacija može biti prevencija”, rekao je Zoran Stevanović reagirajući na recentne događaje, navijačke ispade u Milanu i osude istih od čelnika Hrvatskog nogometnog saveza.

Stevanović osuđuje nasilničke ispade navijača, ali ih ne vidi kao jedine krivce za milanski incident.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Nasilje ne mogu prihvatiti, ali nasilje uzrokuje nasilje. Prevencije je jedino mjerilo. HNS mora reći koje je prentivne programe odradio, u kojem razdoblju, kojom metodologijom, tko su bili stručnjaci i koja je vanjska evaluacija. Ako to potkrijepe, onda možemo reći da su navijači krivi za sve. Ako toga nema, onda je teško nekoga okriviti.”

Kako bi pokazao što se sve može napraviti Regionalni info centar za mlade već je poduzeo niz akcija, poput utakmica hrvatskih i srpskih navijača odigranih u Županji i Beogradu, s kojih su poslane samo pozitivne poruke, a neke će tek biti provedene.

“U suradnji s FARE i UEFA-om napravili smo vodič za nadgledanje diskriminirajućih znakovlja na stadionima i podijelit ćemo ga svim klubovima, te ih pozvati da ga objave na svojim internetskim stranicama. Tako će svi biti upoznati koje znakovlje nije dozvoljeno isticati na stadionima i oko njih. Svim klubovima ćemo poslati kapetanske trake s porukom “Ne rasizmu”, da ih kapetani mogu nositi na utakmicama koje će biti odigrane za desetak dana”, istaknuo je Stevanović te dodao da nisu željeli akciju s kapetanskim vrpcama napraviti već u ovom kolu, kad je na rasporedu derbi Dinama i Hajduka, kako ne bi došlo do kolizije s akcijom isticanja sjećanja na Vukovar, koju je pozdravio.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U priču o prevenciji neprihvatljivog ponašanja u nogometu uključio se i Transparency International koji je s FIFA-om 19. listopada potpisao povelju o suradnji i obvezi transparentnog poslovanja.

“Nogomet je sport koji doista svi gledamo i kroz koji se mogu slati dobre i loše poruke. Transparency poziva sve klubove i Hrvatski nogometni savez da postanu prijatelji mladih generacija, dobar primjer i motor prevencije neprihvatljivog ponašanja. U Hrvatskoj se premalo govori o toj prevenciji i zato smo podržali inicijativu Regionalnog info centra, jer ju smatramo vrlo važnom”, izjavila je Davorka Budimir, predsjednika Transparency International Croatia.

Zoran Stevanović tvrdi da rješenja ima, da ima dobrih primjera i programa, ali da vaučeri za kupovinu ulaznica na domaćim utakmicama to nisu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Vaučeri nisu rješenje. To je samo borba protiv nepodobnih. U uređenim zemljama mogu funkcionirati, ali mi još nismo uređena zemlja. Želimo preskakati tri faze, a to se ne može. Vaučer je super, kad imaš posloženu priču. Dok je nemaš, onda nije. Onda je to selekcija i također jedan oblik diskriminacije”, zaključio je Stevanović.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.