Što nam je pokazalo finale EuroBasketa i trijumf Slovenije? Svi mogu izgubiti, ali Srbi uvijek pobjeđuju!

Foto: fah

Košarkaška reprezentacija Slovenije posve zasluženo slavila je, na krilima sjajnog Gorana Dragića, ali i ostalih igrača koji su pokazali fantastičnu košarku, u finalu EuroBasketa protiv Srbije. Konačan rezultat 93-85 za Sloveniju identičan je rezultatu utakmice za treće mjesto između Španjolske i Rusije. Treba biti do kraja iskren i reći kako smo u finalu EuroBasketa gledali zaista vrhunsku košarku.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Srbi su nakon poraza doduše čestitali pobjedu ”sportskom rivalu” iz Slovenije, no, nakon toga sve je krenulo u posve jednom drugom, nesportskom smjeru. Najprije je neposredno poslije poraza kapetan košarkaša Srbije Milan Mačvan neuvjerljivo ponavljao kako su Srbi ponovno pokradeni kao ” što su pokradeni bili prije sedam godina…’‘ Drugim riječima, kad Srbija izgubi obično se radi o sudačkoj krađi, protivnik očito nikako ne smije biti bolji od njih.

Optužiti suce za poraz posve je blago rečemo zločesto. Naime, jedini razlog zašto su Srbi dospjeli do neizvjesne završnice teška je ozljeda Luke Dončića, koji je igrao sjajno a onda se na pomalo bizaran način ozlijedio i to taman kad je Slovenija ”gazila” Srbiju u finalu i odvojila se na prednost veću od deset koševa.  U tim su trenucima Srbi na parketu djelovali poput razbijene vojske.

Nakon pobjede Slovenije, kako smo već pisali, srpski mediji konstatirali su poraz, no, onda su zaključili da su ipak na kraju oni pobijedili. Naime, ”Srbi Srbima uzeli zlato”, raspisali su se svi mediji u zemlji naših istočnih susjeda. Drugim riječima, mogu izgubiti svi, no, Srbi pobjeđuju uvijek. Na ovaj ili na onaj način.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Srpski mediji prisvojili su neke igrače slovenske reprezentacije ”igrajući” na nacionalnost njihovih roditelja. Ako su ”iz miješanog braka onda su sigurno Srbi”, ako su i Slovenci ”mora da imaju srpske gene!?” Ako ovo nije rasizam, kako to često ponavljaju iz FIBA-e, UEFA-e, FIFA-e, onda je doista vrijeme da se Hrvati zapitaju zbog čega se kad su brojne kazne u pitanju koplja lome na njima?

U finalu Europskog prvenstva, općenito na Europskom prvenstvu, nije igrao Miloš Teodosić, no, nije igrao svojom voljom, dakle, sam je odustao. Alibi da bi s njim bili prvaci Europe pa čak i kad bi bio istinit ne vrijedi baš ništa. Teodosić je bio ozlijeđen, no, neki tvrde mogao je riskirati, nije htio.  Sasvim svejedno. I drugi su ostali bez nekoliko važnih igrača, takva je košarka danas, nažalost, mnogima je reprezentacija tek pričuva, odazivaju se ako baš nemaju što drugo raditi.

Nakon utakmice Miloš Teodosić se javio na Instagramu i poslao poruku podrške suigračima iz reprezentacije. Teodosić smatra da je Bogdan Bogdanović, a ne Slovenac Dragić, MVP natjecanja. Činjenica da Slovenija nije izgubila niti jednu utakmicu na EuroBasketu, dok je Srbija izgubila čak dvije, Teodosiću ne znači puno, da ne kažemo ništa.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

 “Za mene si ti MVP, za mene ste vi šampioni”, napisao je novi srpski NBA igrač uz fotografiju najboljeg srpskog košarkaša na Europskom prvenstvu Bogdana Bogdanovića. Bogdanović se nakon poraza pred novinarima slomio te rasplakao.

Za mene si ti MVP, za mene ste vi šampioni!

Tekst se nastavlja ispod oglasa

A post shared by Milos Teodosic (@milosteodosic4) on

Slovenci su ovakvu poruku Teodosića proglasili nekorektnom, kako prema Dragiću tako i prema slovenskoj reprezentaciji.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.