Sumrak srpskog nogometa: Ispred njih Andora, San Marino…

epa08766177 Diego Falcinelli (R) of Crvena Zvezda is tackled by Ryan Sessegnon of TSG 1899 Hoffenheim during the UEFA Europa League Group L soccer match between TSG Hoffenheim and Crvena Zvezda at PreZero-Arena in Sinsheim, Germany, 22 October 2020. EPA/Alex Grimm / POOL

Klupski nogomet u susjednoj i dijelu ”naših” medija prijateljskoj Srbiji proživljava svoje mračno razdoblje. Naime, od kada su se razdvojili od ”drugog oka u glavi” ( Crna Gora ) Srbija ne pamti takav neuspješan niz svojih klubova u pretkvalifikacijama i kvalifikacijama za europske kupove.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dvije sezone – debakla

Na tablici koeficijenata za sezonu 2024./2025, Srbija se trenutačno nalazi na posljednjem 54. mjestu. Ispred Srbije su čak i Lihtenštajn, San Marino, Sjeverna Irska, Andora… Srbija, podsjetimo, na početku ove klupske sezone, koja bi za njih vrlo brzo mogla i završiti, ima  svega 0.500 bodova.

Loši rezultati Srbije, odnosno njenih klubova u europskim kupovima, nastavljeni su i ovog tjedna. Izgubili su svi srpski klubovi u prvim utakmicama. Dakle, redom, Crvena zvezda je poražena od Bodo Glimta rezultatom 2:1 u prvoj utakmici play-offa Lige prvaka, TSC je poražen 3:0 od Maccabija u prvoj utakmici play offa Europske lige, a Partizan je poražen 0:1 od Genta u prvoj utakmici playoffa Konferencijske lige.

Ni naši, hrvatski, klubovi, osim Dinama, nisu briljirali, ali ovo kako igraju u Europi srpski klubovi prava je umjetnost. Naime, Radnički iz Kragujevca je put završio u drugom pretkolu Konferencijske lige, a Vojvodina u trećem pretkolu Konferencijske lige. Na pragu su ispadanja TSC te Partizan, dok bi Zvezda u slučaju eliminacije od Bodo Glimta ipak igrala europsku jesen, točnije Europsku ligu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Recimo kao je prije samo tri godine Srbija zahvaljujući dobrim igrama Crvene zvezde i Partizana u Europi dobila čak pet predstavnika u Europi, od čega dva u pretkolima Lige prvaka. Danas je to za Srbiju i njene klubove nemoguća misija, a s obzirom na doista katastrofalan niz u posljednje dvije sezone. Jednostavno, i dovoljno jasno rečeno, u posljednjih 40 utakmica u europskim kupovima klubovi iz Srbije imaju čak 35 poraza, dvije pobjede i tri remija.

U ovoj sezoni, dakle, mjesec dana prije kalendarskog početka jeseni, srpski klubovi ostvarili su sljedeće ”zadivljujuće uspjehe”.

Dinamo Kijev – Partizan 6:2, 3:0

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ajax – Vojvodina 1:0, 3:1

Radnički – Mornar 1:0, 1:2 (prolaz Mornara nakon jedanaesteraca)

Lugano – Partizan 1:0, 2:2

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Bodo/Glimt – Crvena zvezda 2:1

Maccabi Tel Aviv -TSC Bačka Topola 3:0

Partizan – Gent 0:1

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.