Švicarski mediji promijenili priču: Kako je hrvatski prvak postao favorit protiv Young Boysa?

Foto: Snimka zaslona

Hrvatski prvak, Dinamo, jedini je hrvatski predstavnik koji je nakon ispadanja Rijeke, Hajduka i Osijeka preostao u borbi za europsku jesen, štoviše, Modri su osigurali Europsku ligu, a rezultatom u Bernu 1:1 protiv favoriziranog Young Boysa stigli su na korak do plasmana u najjaču klupsku nogometnu ligu na svijetu te astronomske zarade. Dinamo bi, podsjetimo, plasmanom u Ligu prvaka zaradio preko 15 milijuna eura, što je bez sumnje velika financijska injekcija za hrvatskog prvaka.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Većina švicarskih i dobar dio hrvatskih medija uoči prve utakmice play offa Lige prvaka u Bernu proglasili su švicarski klub velikim favoritom, razumljivo je stoga razočarenje koje švicarski mediji posije 1:1 ne skrivaju, iako i dalje vjeruju kako njihov klub može pobijediti na Maksimiru i ipak osigurati Ligu prvaka.  Dinamo je, podsjetimo, u prvom dijelu utakmice bio slabiji protivnik, no, iz jedne fenomenalno odrađene kontre plavi su anulirali vodstvo domaćina koji je poveo već u 2. minuti jedne vrlo dobre utakmice. U nastavku susreta hrvatski klub je propustio priliku srušiti Young Boyse usred Berna, no, domaći golman imao je sjajnu večer, a ono što nije zaustavio on zaustavila je vratnica.

Dinamo srušio ”bajku” Young Boysa koja traje godinu dana?

Zanimljiv je u tom kontekstu i komentar glavnog urednika sportske redakcije Blicka, najvećeg švicarskog lista, koji je uoči prve utakmice 4. pretkola Lige prvaka Young Boys proglasio velikim favoritom, kao i većina ostalih tamošnjih medija.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Young Boys je imao priliku već u prvom poluvremenu riješiti pitanje prolaska. No, švicarski prvak je ispao naivan. Dinamo je došao do daha, nanjušio je priliku i uzeo ponuđeno. YB može biti i ljutit i zadovoljan nakon ovih 1:1., ali sad više nije favorit. To je sad Dinamo. Želi li do Lige prvaka i silnih milijuna, Young Boys će morati odigrati puno bolje u paklu Zagreba”, piše Blick te obrazlaže zašto su sada Hrvati favoriti.

”Na Maksimiru nema umjetne trave, tamo će atmosfera biti vatrena i tamo Dinamo jako teško gubi. Taktika je sad barem jasna – mora se ići na pobjedu. U protivnom, Young Boys će se opet morati zadovoljiti skupinom Europa lige, a Švicarska će nakon dugog niza godina ostati bez kluba u Ligi prvaka. Sinoćnja utakmica bila je prva ružna epizoda u bajci bernskog kluba koja traje godinu dana…”

Na sličan način nakon utakmice piše i Berner Zeitung, koji je također u najavama utakmice uvjerljivu prednost dao Young Boysu. I oni su se korigirali.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Trebali su voditi 3:0, na kraju mogu biti sretni s 1:1. U drugom poluvremenu je to bila potpuno drukčija utakmica. Odjednom su gosti dominirali, odjednom je Young Boys djelovao nesigurno i samo su stativa i golman von Ballmoos zaslužni što rezultat nije još gori. Zadatak je sad puno teži i YB mora dobiti u Zagrebu. Promašili su previše prilika u prvoj utakmici, a primili su gol iz prve šanse koju je protivnik stvorio…”

Naravno, ništa nije gotovo, naprotiv, u Maksimiru idućeg utorka Modre čeka težak posao, slaže se s time i trener Nenad Bjelica.  Švicarci nisu nepobjedivi, naprotiv, ali se radi o jednoj momčadi koja je u ovom trenutku u najmanju ruku sposobna slaviti i u gostima, dok je Dinamo još uvijek momčad u stvaranju. Imali su i domaći igrači puno prilika na svom terenu, igraju ofenzivno, okomito, prava prilika Modrima su kontre i švicarska ne baš briljantna obrana.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.