Svjetsko prvenstvo: Carlsen obranio naslov u brzopoteznom šahu, Ivan Šarić solidan

Foto: fah

Poslije dvodnevnog natjecanja i odigranog 21 kola po švicarskom sustavu natjecanja u glavnom gradu Saudijske Arabije Rijadu završeno je Svjetsko brzopotezno prvenstvo u šahu, natjecanje u kojem su igrači imali samo po tri minute za cijelu partiju uz dodatak od 10 sekundi poslije svakog odigranog poteza. U konkurenciji 138 igrača iz 46 zemalja pobijedio je Norvežanin Magnus Carlsen, vlasnik titule svjetskog prvaka u klasičnom šahu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Drugog dana natjecanja Carlsen je napravio nevjerojatan zaokret. Iako je nakon prvih 11 kola bio tek na 20. mjestu sa sedam bodova, neviđenom serijom od osam pobjeda uz samo dva remija Norvežanin je uspio preteći Rusa Sergeja Karjakina i obraniti naslov svjetskog prvaka u ovoj najatraktivnijoj šahovskoj disciplini. Za to pravo sportsko čudo “zaslužan” je i Karjakin, koji je drugog dana osvojio samo 5,5 bodova, tako da je na kraju ostao 1,5 bod iza Carlsena.

Sjajnom igrom u posljednjih 10 kola i sa osvojenih 7,5 bodova istaknuo se i svjetski prvak u rapidu Indijac Viswanathan Anand, koji se sa 21. mjesta vinuo do diobe drugog mjesta.

Naš velemajstor Ivan Šarić je drugog dana prvenstva osvojio 5,5(10) bodova i zauzeo solidno 48. mjesto sa 11,5 bodova, dok se Marin Bosiočić potpuno slomio u finišu i nakon samo tri osvojena boda u posljednjih 10 kola završio na 91. mjestu sa 9,5 bodova.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Konačan poredak najuspješnijih sudionika:
1. Carlsen 16 bodova, 2-3. Karjakin i Anand po 14,5, 4-5. Wang i Aronian po 14, 6-11. Ding, Petrosian, Yu, Korobov, Mamedjarov i Svidler po 13,5, 12-18. Vachier-Lagrave, Griščuk, Savčenko, Melkumian, Le Quang, Mamedov i Adly po 13 bodova itd.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.