Svjetsko prvenstvo plivanje: Svjetski rekordi Peatyja i Masse

Foto: fah

Britanski plivač, 22-godišnji Adam Peaty u polufinalu je Svjetskog prvenstva u Budimpešti postavio novi svjetski rekord na 50 metara prsno, on je s vremenom 25.95 sekundi postao prvi čovjek koji je uspio tu dionicu svladati za manje od 26 sekundi, dok je 21-godišnja Kanađanka Kylie Masse nova svjetska rekorderka na 100 metara leđno, ona je do zlata u finalu stigla s vremenom 58.10 sekundi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Peaty je u utorak dva puta popravljao vlastiti svjetski rekord na 50m prsno, u jutarnjim je kvalifikacijama plivao 26.10 čime je za 32 stotinke popravio dosadašnji rekord kojeg je postavio 2015. na SP u Kazanu, da bi u popodnevnom polufinalu granicu spustio na 25.95.

Priliku za postavljanje novog rekorda Peaty će imati u srijedu kada je na programu finale.

Peaty je u Budimpešti već osvojio naslov prvaka 100m prsno, na prošlom SP u Kazanu osvojio je tri zlatne medalje (na 50 i 100 metara prsno te u štafeti 4x100m mješovito), dok je na OI u Riju 2016. bio zlatni na 100m prsno i srebrni na 4x100m mješovito.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Masse je u finalu utrke na 100m leđno za dvije stotinke popravila osam godina stari rekord Britanke Gemme Spofforth i uvjerljivo slavila ispred srebrne Amerikanke Kathleen Baker (58.58) i brončane Australke Emily Seebohm (58.59). Baker je bila srebrna u ovoj disciplini i na prošlogodišnjim OI u Rio de Janeiru, dok je Seebohm branila naslov svjetske prvakinje osvojen prije dvije godine u Kazanu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.