Teško stanje: Pedeset nogometaša iz HNL-a ima blokirane račune

Foto: fah

Tajnik Udruge Nogometni sindikat Mario Jurić opisao je za Večernji list stanje ‘radnika’ u hrvatskom nogometu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Situacija je puno bolja nego prethodnih godina. Kada je HUNS osnovan 2010. godine, hrvatski nogomet zatresla je afera Offside, 21 nogometaš završio je u zatvoru. Međimurje i Sesvete otišli su u stečaj. Najgore je bilo u sezoni 2011./2012. kada su u bankrot otišli Karlovac, Šibenik i Varaždin. Te 2012. prvi put nije igrana utakmica 1. HNL Rijeka – Karlovac. Zatim su 2014. u predstečajnoj nagodbi Osijek i Cibalia. U 2016. Zadar i Pomorac nestaju.”

“Svaki put kada klub ode u stečaj, iza njega ostaju igrači, koji zbog statusa samostalnog djelatnika ostaju s blokiranim računima. Ove godine tri kluba nisu dobila licencije za natjecanje u 1. HNL. Držimo im palce da što prije riješe obveze prema igračima i dobiju licenciju, jer u protivnom broj onih kojima su blokirani računi, a njih je oko 50, povećat će se,” dodao je.

“Status nogometaša trebao bi biti izmijenjen novim Zakonom o sportu. Nepravedno je da nogometaš mora plaćati doprinose i poreze čak i kada ne dobije plaću”, smatra on.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“U Srbiji je u deset godina ubijeno desetak dužnosnika klubova i saveza. FIFPro izdao je upozorenje svim igračima svijeta da ne potpisuju za srpske klubove jer najvjerojatnije neće biti plaćeni. Kod nas je stanje puno bolje, ali gledamo li Austriju, ondje je sve uređeno do zadnje lige. Trebamo težiti uređenim sustavima”, kaže.

“U 2015. godini prosječna plaća u Prvoj HNL bila je 18.750 kn bruto, što znači da igrač kad plati sve doprinose i poreze dobije neto oko 10.000 kuna.”

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.